Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία μετά το μακελειό

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία μετά το μακελειό

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό σε συγκέντρωση για το Κουρδικό. Στους 128 ανεβάζει τους νεκρούς ο ηγέτης του κουρδικού HDP. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι πραγματοποίησαν την επίθεση, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, που υπέδειξε ως πιθανούς υπόπτους το ISIS, το ΡΚΚ και τo DHKP-C. Φωτορεπορτάζ, βίντεο...

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό σε προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 128, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας μιλούσε το πρωί για συνολικά 160 τραυματίες, εκ των οποίων 65 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, 508 άτομα απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, από τους οποίους, σύμφωνα με τον επίσημο μέχρι στιγμής απολογισμό, 317 έχουν πάρει εξιτήριο. Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση μιλάει για 95 νεκρούς.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.
{{{ map }}}
Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως δύο βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο την τουρκική ενότητα, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, δήλωσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να υποδείξει ως υπόπτους το Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του ΡΚΚ και την αριστερή ριζοσπαστική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), προκαλώντας την αντίδραση Κούρδων και αριστερών πολλοί εκ των οποίων επιμένουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια που οργανώθηκε από κύκλους που πρόσκεινται στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ακροδεξιούς εθνικιστές που συνδέονται με το βαθύ κράτος.

«Η επίθεση αυτή δεν είχε στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα. Πρόκειται για μία επίθεση σε ολόκληρο το έθνος και στην ενότητά μας. Η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε.

«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο tούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ακολουθούν φωτογραφίες με
πολύ σκληρό περιεχόμενο:

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες είχαν τοποθετήσει στους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταλλικά σφαιρίδια, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Η διπλή έκρηξη χτύπησε συγκέντρωση συνδικάτων και του φιλοκουρδικού HDP έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Το ΡΚΚ αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε δήλωση για την στάση του εν όψει των εκλογών. Μετά την επίθεση, το PKK ανακοίνωσε πως καλεί τα μέλη του να αναστείλουν πριν τις εκλογές την ένοπλη δραστηριότητα «εκτός εάν δεχθούν επίθεση».

Σοροί είχαν μείνει για ώρα να κείτονται στο δρόμο, καλυμμένες με σημαίες της συγκέντρωσης. Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν σοκαρισμένοι γύρω τους.

H στιγμή της πρώτης έκρηξης καταγράφηκε σε κάμερα:

Πανικός μετά τη δολοφονική επίθεση:



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024