Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση αίματος υπόσχεται ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος

Εξέταση αίματος υπόσχεται ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος

Μια εξέταση αίματος μπορεί να μειώσει στο μισό των αριθμό των ανθρώπων που εισάγονται στο νοσοκομείο με υποψία εμφράγματος, υποστηρίζουν σκοτσέζοι ερευνητές.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να μειώσει στο μισό των αριθμό των ανθρώπων που εισάγονται στο νοσοκομείο με υποψία εμφράγματος, υποστηρίζουν σκοτσέζοι ερευνητές.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σχεδίασαν μια εξέταση που αναζητά μια συγκεκριμένη χημική ουσία στο αίμα, με στόχο να μειώσουν το συναισθηματικό φορτίο για τους ασθενείς, να εξοικονομήσουν πόρους και να μειώσουν τον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 6.304 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Σκοτίας και των ΗΠΑ και απέδειξαν ότι μπορεί να είναι 99,6% ακριβές ως προς το ορθό αποτέλεσμα.

Εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, σπεύδουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με οξύ πόνο στο στήθος και υποψία εμφράγματος. Συνήθως, το πρωτόκολλο αντιμετώπισης του περιστατικού περιλαμβάνει έλεγχο των επιπέδων της τροπονίνης στο αίμα, μια χημική ουσία που εκκρίνεται από τον καρδιακό μυ όταν αυτός έχει υποστεί βλάβη. Τα επίπεδα της τροπονίνης ελέγχονται κατά την εισαγωγή και πάλι μετά από 12 ώρες.

Οι σκοτσέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να γλιτώσει τον ασθενή από την 12ωρη αναμονή και το στρες που προκαλεί η υποψία εμφράγματος. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το τεστ ανιχνεύει την τροπονίνη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις υπάρχουσες αιματολογικές τεχνικές ανάλυσης και μάλιστα δεν χρειάζεται να επαναληφθεί. Έτσι, οι ασθενείς δε χρειάζεται να υποβληθούν σε διπλή εξέταση τροπονίνης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να συντελέσει στην ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο έως και κατά δύο τρίτα περισσότερων ασθενών.

«Συνήθως, όταν εξετάζουμε ασθενείς με οξεία στηθάγχη, το 80% επιστρέφει σπίτι μετά από 12 ώρες, αφού δεν έχει υποστεί έμφραγμα. Το νέο τεστ μπορεί να μας γλιτώσει από την οικονομική επιβάρυνση, το φόρτο εργασίας και φυσικά την ταλαιπωρία του ασθενή» σημειώνει ο Ατουλ Αναντ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σπεύδει να σημειώσει ωστόσο ότι είναι ελάχιστα τα νοσοκομεία που μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν να κάνουν τη νέα εξέταση λόγω έλλειψης κατάλληλης τεχνικής υποδομής. Όμως, το κόστος του τεστ δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 14 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024