Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πως να την αντιμετωπίσετε;

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πως να την αντιμετωπίσετε;

Έχει συμβεί να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας σας «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα»; Μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα.

Έχει συμβεί να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας σας «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα»; Μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα.

Πότε ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα;

Τα αίτια για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά ποικίλουν:

  • Η έλλειψη φυτικών ινών και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά είναι δύο βασικοί παράγοντες εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Παιδιά που καταναλώνουν «έτοιμο/γρήγορο» φαγητό, άσπρο ψωμί, τυριά και κρέας, έχουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα.
  • Η λήψη φαρμάκων π.χ. γα την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας.
  • Η αλλαγή από το μητρικό θηλασμό σε γάλα σκόνη ή από την βρεφική τροφή που είναι αραιή σε τροφή στερεάς μορφής.
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, όταν αισθάνονται άγχος, εξαιτίας π.χ. της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ή προβλημάτων στο σπίτι κ.λπ.
  • Η αγνόηση της ανακούφισης της ανάγκης, όταν ξεχνιούνται από το παιχνίδι ή δεν θέλουν να διακόψουν κάποια άλλη δραστηριότητα.
  • Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το οποίο εμφανίζεται όταν είναι αγχωμένα ή καταναλώνουν τροφές που ευθύνονται για το ΣΕΕ π.χ. λιπαρά ή καυτερά τρόφιμα.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξαρτάται πάντα από την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητά τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχήν σωστή ενημέρωση για τα αίτια και ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση του παιδιού.

Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόλις ξυπνάει το πρωί και μετά από κάθε γεύμα.

Εάν πρόκειται για παιδί μικρότερης ηλικίας ίσως είναι καλύτερα να πείτε «Είναι η ώρα να πας στην τουαλέτα», αντί να ρωτήσετε «θέλεις να πας στην τουαλέτα;»

Η εκπαίδευση του παιδιού όσον αφορά στην τακτική χρήση της τουαλέτας, μετά από ένα γεύμα και στην κατανόηση των συμπτωμάτων που δηλώνουν την φυσική ανάγκη είναι πολύ σημαντική.

Χρησιμοποιείστε κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα, που μαλακώνουν τα σκληρά κόπρανα ώστε να διευκολυνθούν οι κενώσεις. Αυτά τα σκευάσματα μπορούν να ληφθούν από παιδιά, άνω των 2 ετών1 και είναι σε πόσιμο διάλυμα με ουδέτερη γεύση που μπορεί να αναμειχθεί άμεσα με οποιοδήποτε ρόφημα της επιλογής σας, π.χ. ένα ποτήρι νερό ή άλλο υγρό, όπως χυμό φρούτων ή τσάι (περίπου 150 ml) έτσι ώστε να είναι ευχάριστο στα παιδιά.

Αντιστρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου και του πόνου.

Αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού έχοντας γεύματα σε τακτικές ώρες και προσθέστε στη διατροφή του περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ασκείται όσον το δυνατόν περισσότερο, καθώς η φυσική άσκηση βοηθά εκτός των άλλων, την κινητικότητα του εντέρου.

Η συμβολή του παιδιάτρου είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση, θα σας ενημερώσει και ηρεμήσει από κάθε τυχόν ανησυχία σας για το θέμα αυτό.

Επίσης η συνεννόηση των γονιών και των δασκάλων στο θέμα αυτό θα βοηθήσει αλλά και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειάς τους.

Ο Νίκος Βουδούρης, είναι παιδίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

1. Η χρήση σε παιδιά κάτω των 8 ετών να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή παιδιάτρου.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024