Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσχεδιασμένη η επίθεση, δηλώνει φίλος του Φύσσα και «δείχνει» τον Λαγό

Προσχεδιασμένη η επίθεση, δηλώνει φίλος του Φύσσα και «δείχνει» τον Λαγό

Ο αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του Παύλου Φύσσα, Παύλος Σεϊρλής κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ενώ περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ως «μια οργάνωση τρελών που θέλουν να δολοφονούν». Τόνισε ότι σίγουρα υπήρξε εντολή του Γιάννη Λαγού για την επίθεση.

Δεν μπόρεσε ούτε σήμερα, Πέμπτη, να καταθέσει η αδελφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροί της προσκόμισαν γνωμάτευση στο δικαστήριο, προκειμένου να βεβαιώσουν ότι παρουσιάζει νευροφυτικές διαταραχές (βρίσκεται σε κατάσταση λοχείας) και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

Η έδρα εξέτασε τον Παύλο Σεϊρλή, μάρτυρα του κατηγορητηρίου, που ήταν παρών το μοιραίο βράδυ στην παρέα του Παύλου Φύσσα, στην καφετέρια Κοράλλι. Ο κ. Σεϊρλής δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ενώ περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ως «μία οργάνωση τρελών που θέλουν να δολοφονούν ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας».

Ερωτώμενος για τον ρόλο του Γιάννη Λαγού, είπε ότι εκείνος έδωσε την εντολή για την επίθεση. «Ξέρω ότι όταν δίνεις εντολή και την ακολουθούν πενήντα άτομα, τότε κάτι είσαι…» είπε χαρακτηριστικά. Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας ζήτησε από το δικαστήριο να καταγραφεί ότι ο μάρτυρας δήλωσε πως «ο Λαγός πήρε εντολή από Μιχαλολιάκο».

Ο κ. Σεϊρλής εκτίμησε – ύστερα από ερώτηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου- ότι «όταν έχεις οπλισμό, δεν πας για να χαϊδέψεις τα αυτιά του θύματος». Ο κ. Σεϊρλής είναι ο άνθρωπος που είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, καθώς και ποιοι επέβαιναν, λίγα λεπτά πριν από τον φόνο. Σκιαγράφησε μάλιστα τον Παύλο Φύσσα ως άκακο και φιλειρηνικό, που ουδέποτε είχε ανοικτούς λογαριασμούς με τη Χρυσή Αυγή.

Τι κατέθεσε αναλυτικά ο μάρτυρας

Κατά την εξέτασή του, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έξω από την καφετέρια Κοράλλι είδε κάποιον με μαύρη μπλούζα, ρούχα παραλλαγής και τατουάζ (αργότερα δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει τον Μιχάλαρο).

Εντύπωση – όπως είπε – του προκάλεσε και μία παρέα τριών ατόμων που καθόταν απέναντι τους, μέσα στην καφετέρια, και εκδήλωναν έντονη κινητικότητα, έστελναν κι έπαιρναν μηνύματα, υπήρχαν συνεχώς βλέμματα. Ο ίδιος βεβαίωσε το δικαστήριο ότι σε φωτογραφίες που είδε αργότερα στο Εφετείο, αναγνώρισε συνολικά τους Μιχάλαρο, Αγγο και Τσαλίκη.

Ο μάρτυρας περιέγραψε τα στάδια της επίθεσης, τα διαρκώς αυξανόμενα άτομα που συνέρρεαν στο σημείο της και τον οπλισμό τους.

«Ήταν μαυροφορεμένοι, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, ένας εξ αυτών κρατούσε ρόπαλο, ίσως καδρόνι. Εμφανίζεται από την πλευρά τους ένας μικρόσωμος άνδρας που παρουσιάστηκε ως αστυνομικός. Μας συνέστησε να απομακρυνθούμε από το σημείο για να μη γίνει καμία φασαρία. Δεν θέλουμε φασαρίες, του είπαμε, το μόνο που θέλουμε είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας. Φθάνοντας στην Παναγή Τσαλδάρη, βάλαμε σε ένα ταξί έναν φίλο, τον Χρήστο που ήταν αδιάθετος. Εμφανίστηκε και μία ομάδα ΔΙΑΣ.

»Σταματάει ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα, είχε δυο γυναίκες πίσω, η μία είναι η Σκαρπέλη, η άλλη είναι η Μπαξεβανάκη, στη θέση του οδηγού αναγνωρίζω τον Ρουπακιά. Μας ρώτησαν πού είναι η Κεφαλληνίας.

»Ακούγονταν φωνές από το απέναντι πεζοδρόμιο, από την Κεφαλληνίας, είχαν μαζευτεί 30-40 άτομα, φώναζαν «ελάτε ρε κότες να σας σφάξουμε». Κρατούσαν ρόπαλα, αρχίσανε να μας κυνηγάνε. Είχε έλθει και άλλη ομάδα ΔΙΑΣ.

»Δέχτηκα κι εγώ ένα χτύπημα… Ξέρω ότι δέχθηκε χτύπημα κι ο Μελαχροινόπουλος, είχε εγκλωβιστεί στο σημείο, όπως κι ο Παύλος.

»Καταφέραμε να κρυφτούμε μέσα σε μία πυλωτή, μας κυνηγούσαν με μηχανές. Ο Παύλος έχει μείνει κάποια στιγμή μόνος του, σε κοντινή απόσταση ήταν ο Μελαχροινόπουλος. Δεν μπορούσα να δω τι συνέβαινε. Είδα μόνο το αυτοκίνητο (σσ: του Ρουπακιά) που σταμάτησε.

»Δυο στενά πίσω από την Παναγή Τσαλδάρη συναντήσαμε αστυνομικούς. Τους είπαμε τι είχε συμβεί. Μας βάλανε χειροπέδες, μας πήγανε στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου. Δεν κατάλαβα γιατί. Τους ζητήσαμε να μη μας βάλουν στο ίδιο κελί με άτομα της άλλης πλευράς. Μας βάλανε με έναν κύριο μέσα, μετά μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος του Παύλου.

»Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν όλη την ώρα με το κινητό του, με μηνύματα. Μας είπε ότι ήταν περαστικός. Μας δήλωσε, μάλιστα, μη νομίζετε ότι είμαι με αυτούς επειδή φοράω τα ίδια άρβυλα. Όταν μάθαμε από το κινητό για τον θάνατο του Παύλου, ζήτησε να φύγει από τον χώρο.

»Ο Μελαχροινόπουλος είδε τον Ρουπακιά να μαχαιρώνει τον Παύλο.

»Ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος που μου έλεγε να θέλω το καλό για τους ανθρώπους. Δεν ήταν άνθρωπος που δημιουργούσε καταστάσεις. Διοργάνωνε συναυλίες για άπορους, για παιδιά που είχαν τραυματιστεί…Ποτέ κανείς από εμάς δεν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή. Αποφεύγαμε σημεία πιθανά για καβγά.

»Δεν είχα ψάξει ποτέ τι πρεσβεύουν, αργότερα διάβασα… είναι μία οργάνωση τρελών που θέλουν να δολοφονούν ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας.

»Κινούνται σαν στρατός. Ποτέ μα ποτέ δεν κινούνται ατομικά, και πάντα είναι οπλισμένοι. Δεν κινούνται χωρίς εντολές.

Πρόεδρος: Η οργάνωση είναι αλυσιδωτή;

Μάρτυρας: Μετά τον θάνατο του Παύλου, διάβασα. Έχουν δηλώσει ότι είναι απόγονοι των Ναζί, ο γραμματέας τους ανέλαβε μάλιστα την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου.

Πρόεδρος: Πώς βρέθηκαν στον χώρο;

Μάρτυρας: Ενημερώθηκαν με μηνύματα.

Πρόεδρος: Ποιος το έστειλε το μήνυμα;

Μάρτυρας:
Έχω μάθει, ο Πατέλης.

Πρόεδρος: Μάθατε αν για την επίθεση υπήρχε εντολή και από ποιόν ξεκινάει;

Μάρτυρας:
Έμαθα, από τον Λαγό.

Πρόεδρος: Ποια σχέση έχει ο Λαγός;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι είναι ανώτερος του Πατέλη.

Πρόεδρος:
Ξέρετε ποια είναι η σχέση Λαγού – Πατέλη;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι ο Λαγός έδωσε εντολή στον Πατέλη, που ήταν πυρηνάρχης, για την επίθεση σε μας. (…) Ξέρω ότι όταν δίνεις εντολή και την ακολουθούν πενήντα άτομα, τότε κάτι είσαι…

Τον μάρτυρα εξέτασε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος.

Εισαγγελέας:
Στην (πρώτη) κατάθεση σας είπατε άλλα για τον Αγγο.

Μάρτυρας: Έχετε βρεθεί σε τέτοιο περιστατικό εσείς; Βρέθηκα σε σύγχυση. ¨Ήμασταν άυπνοι, ταραγμένοι. Δεν ξέραμε τί είχε συμβεί, ο Ρουπακιάς ήλθε και μας πρόσφερε τσιγάρο στο τμήμα.

Εισαγγελέας : Στοχοποιηθήκατε σαν παρέα στο Κοράλλι;

Μάρτυρας: Νομίζω ναι.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο Αγγος σκόνταψε πάνω σας αλλά σας ζήτησε συγγνώμη. Γιατί να σας ζητήσει συγγνώμη;

Μάρτυρας:
Δεν ξέρω αν ήταν επιτηδευμένο το περιστατικό. Δεν υπήρχε λόγος να δεχθούμε επίθεση, ούτε στο παρελθόν, ούτε εκείνο το βράδυ.

Εισαγγελέας : Ασχολείστε κι’ εσείς με τη μουσική;

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Εισαγγελέας: Υπήρχαν τραγούδια για τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Δεν ονοματίζαμε τη Χρυσή Αυγή.

Τις ερωτήσεις συνέχισε η Πολιτική Αγωγή, μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαραγκός.

Συνήγορος: Γιατί κατευθύνθηκε μόνον στον Παύλο, ο Ρουπακιάς;

Μάρτυρας: Ο Παύλος είχε εγκλωβιστεί και λίγο παρακάτω ο Μελαχροινόπουλος.

Συνήγορος: Γιατί μαχαιρώθηκε ο Παύλος και όχι ο Μελαχροινόπουλος;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Συνήγορος:
Μήπως υπήρχε λόγος;

Πρόεδρος: Σας είπε δεν ξέρει.

Ένταση στο κλείσιμο

Με ένταση έκλεισε για άλλη μια φορά η δίκη. Η ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων στον Παύλο Σεϊρλή, από την υπεράσπιση του δολοφόνου του 34χρονου μουσικού, Γιώργου Ρουμπακιά.

Η υπεράσπιση υπέβαλε πολλές ερωτήσεις, επιχειρώντας να αποδομήσει σημεία της κατάθεσης του μάρτυρα ως προς το αν αναγνώρισε ή όχι τον δράστη της δολοφονίας.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλης και πριν προλάβει να διατυπώσει αυτό που ήθελε, παρενέβη ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, αποκαλώντας τον συνάδελφό του «καραγκιόζη».

Η χαρακτηρισμός αυτός πυροδότησε μεγάλη ένταση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής που φώναξε προς τους συνηγόρους των κατηγορουμένων «να το πείτε, δεν είστε μόνο φασίστες, είστε και άνανδροι».

Νωρίτερα, η πρόεδρος ανακοίνωσε τις συνεδριάσεις του μηνός Νοεμβρίου που θα είναι στις 4, 6, 10, 12, 18, 19, 24 και 25.

Η πρόεδρος είπε επίσης ότι η έδρα θα ζητήσει από τους προϊσταμένους του Εφετείου να αποδεσμευτούν τα μέλη του δικαστηρίου από άλλες δίκες που έχουν κληρωθεί ώστε το δικαστήριο να μπορεί να συνεδριάζει κάθε μέρα -ακόμη και τα Σάββατα.

Στο δικαστήριο προκλήθηκε επίσης ένταση όταν, με αφορμή αυτή την ανακοίνωση της προέδρου, συνήγοροι διαμαρτυρήθηκαν ότι έχουν και άλλες υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν αφού η δίκη εξακολουθεί να διεξάγεται στον Κορυδαλλό και όχι στο Εφετείο.

Με αφορμή μάλιστα την υπόθεση του «Noor 1» που μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στην ειδική αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για εμπαιγμό προς το δικαστήριο και προς τους συνηγόρους καθώς η παρούσα δίκη δεν φεύγει από τον Κορυδαλλό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024