Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα «Πιερ Ετέξ» στον κινηματογράφο ΠΑΛΑΣ

Αφιέρωμα «Πιερ Ετέξ» στον κινηματογράφο ΠΑΛΑΣ

Ο Πιερ Ετέξ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1928 στην πόλη Ροάν στο Λίγηρα και είναι κωμικός, κλόουν και σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε στενά με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ το 1962 κέρδισαν από κοινού το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το Feliz Aniversario. Ο Πιερ Ετέξ […]

Ο Πιερ Ετέξ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1928 στην πόλη Ροάν στο Λίγηρα και είναι κωμικός, κλόουν και σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε στενά με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ το 1962 κέρδισαν από κοινού το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το Feliz Aniversario. Ο Πιερ Ετέξ έχει συνεργαστεί είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτης είτε ως υπεύθυνος για τις κωμικές σκηνές με σπουδαίες προσωπικότητες της έβδομης τέχνης όπως ο Ρομπέρ Μπρεσόν, ο Ναγκίσα Οσίμα, ο Οτάρ Ιοσελιάνι, ο Τζέρι Λιούις και φυσικά ο Ζακ Τατί ο οποίος είχε και μεγάλη επιρροή στο έργο του.

Τα αριστουργήματα του Πιερ Ετέξ «Ο μεγάλος έρωτας» (Le grand amour) και «Γιογιό» (Υοyο) θα προβάλλονται από 8 έως 14 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΠΑΛΑΣ.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ (Le grand amour)

Σκηνοθεσία: Πιερ Ετέξ
Παραγωγή: Γαλλική, 1969, Έγχρωμο
Διάρκεια: 85′
Πρωταγωνιστούν: Πιερ Ετέξ, Ανι Φρατελίνι, Νικόλ Καλφάν, Αλέν Ξενέ

Στη ρομαντική κωμωδία «Ο Μεγάλος Έρωτας» ο Πιερ παντρεύεται τη Φλοράνς, μοναχοκόρη ενός εργοστασιάρχη. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο ίδιος έχει γίνει πια διευθυντής αλλά η ζωή του έχει αρχίσει να τον κουράζει. Όταν προσλαμβάνει μια νέα και όμορφη γραμματέα αισθάνεται πως μπορεί πια να ονειρευτεί ξανά. «Ο Μεγάλος Έρωτας» είναι η τέταρτη ταινία του Ετέξ, αλλά η πρώτη έγχρωμη, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, και πάλι σε συνεργασία στο σενάριο με τον Ζαν Κλοντ Καριέρ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1969 στο φεστιβάλ των Καννών στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

«Η Γαλλική Κωμωδία γεννήθηκε με το σινεμά του Μελιές και αναγεννήθηκε από τον Ετέξ. «Ο Μεγάλος Έρωτας» σηματοδοτεί την επιστροφή του Ετέξ στην ανθρώπινη αδυναμία, την ποίηση, το όνειρο… Μια ταινία μοναδική στο είδος της, μια ανακάλυψη, μια μικρή δόση τρυφερότητας και ζεστασιάς. Παρηγοριά και ελπίδα.» Samuel Lachize, L Humanite

ΓΙΟΓΙΟ (Υοyο)

Σκηνοθεσία: Πιερ Ετέξ
Παραγωγή: Γαλλική, 1965, Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 92′
Πρωταγωνιστούν: Πιερ Ετέξ, Κλοντίν Οζέ, Φιλίπ Ντιονέ

Η ταινία του μοναδικού Πιερ Ετέξ, γυρισμένη στο ύφος των ταινιών του Ζακ Τατί και του Τσάπλιν, με άψογο στιλιζάρισμα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, θεωρείται από τα αριστουργήματα του Γαλλικού σινεμά και αποθεώθηκε το 1965 στις Κάννες όταν και ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα.

O Γιογιό είναι δισεκατομμυριούχος o οποίος, αν και έχει όλα όσα κάποιος μπορεί να φανταστεί και ζει σε ένα υπέροχο τεράστιο κάστρο, δεν είναι ευτυχισμένος γιατί είναι ερωτευμένος με μια όμορφη καλλιτέχνιδα του τσίρκου. Η κατάρρευση στο χρηματιστήριο στη δεκαετία του 1920 έχει αποτέλεσμα την πτώχευσή του, έτσι είναι πια ελεύθερος να ακολουθήσει το τσίρκο και να βρει την αγαπημένη του. Οι δυο τους αποκτούν ένα γιο που αργότερα γίνεται διάσημος σταρ και χρησιμοποιεί την περιουσία του για να αγοράσει το κάστρο του πατέρα του.

Η ζωή του Πιερ Ετέξ με μια ματιά:

1928: Γεννιέται στη Ροάν.
1954: Γνωρίζει τον Ζακ Τατί.
1958-61: Εμφανίζεται σε διάφορα καμπαρέ και μιούζικ χολ.
1958: Εικονογραφεί το βιβλίο Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό σε κείμενα Ζαν-Κλοντ Καριέρ.
1961: Σκηνοθετεί την πρώτη μικρού μήκους ταινία το Rupture.
1963: Κερδίζει το Όσκαρ για το μικρού μήκους φιλμ Heureux Anniversaire.
1963-1970: Σκηνοθετεί πέντε ταινίες μεγάλου μήκους: Le Soupirant, Yoyo, Tant qu’on a la Santé, Le Grand Amour (Ο μεγάλος Έρωτας) και Pays de Cocagne.
1971: Περιοδεύει με το Τσίρκο Pinder και τη σύζυγό του Ανί Φρατελινί.
1973: Ιδρύει την Εθνική Σχολή του Τσίρκο με την Ανί Φρατελινί.
1985: Γράφει το πρώτο θεατρικό του L’Age de Monsieur est avancé και εμφανίζεται στην ταινία του Ναγκίσα Οσίμα Max mon Amour.
1989: Σκηνοθετεί το πρώτο φιλμ μυθοπλασίας με το φορμάτ πανοραμικής κινηματογράφησης Omnimax το J’écris dans l’espace.
2001: Δημοσιεύει διάφορες συλλογές πεζών και εικονογραφήσεων, μεταξύ των οποίων τα Critiquons la Caméra και Il faut appeler un clown, un clown.
2006: Εμφανίζεται στην ταινία του Οτάρ Ιοσελιάνι Jardin en Automne.
2009: Κυκλοφορεί το βιβλίο Textes et textes-Etaix και παίζει στην ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ Micmacs.
2010: Εμφανίζεται για άλλη μια φορά σε ταινία του Οτάρ Ιοσελιάνι το Chantrapas, αλλά και στην τελευταία ταινία του Άκι Καουρισμάκι Le Havre.

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024