Ένα νέο γονιδιακό τεστ μπορεί να εντοπίσει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού που μπορούν με ασφάλεια να αποφύγουν την χημειοθεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για ένα τεστ ελέγχου 21 γονιδίων το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές από πολλά επιστημονικά κέντρα, με επικεφαλής την ογκολόγο Κάθι Αλμπάιν από την Ιατρική Σχολή «Stritch» του Πανεπιστημίου «Loyola» του Σικάγο.

Η εξέταση αναλύει 21 γονίδια σε δείγμα καρκινικού όγκου για να καθορίσει πόσο ενεργά είναι. Ο όγκος στη συνέχεια ταξινομείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, και όσο χαμηλότερο το σκορ, τόσο μικρότερη η πιθανότητα του καρκίνου να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, αν αντιμετωπιστεί μόνο με ταμοξιφαίνη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε δείγμα 10.253 γυναίκες με καρκίνο μαστού με ορμονοθετικούς υποδοχείς που δεν είχε δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες. Αν και δεν εμπλέκονταν οι λεμφαδένες, οι όγκοι είχαν άλλα χαρακτηριστικά που υποδείκνυαν την αναγκαιότητα χημειοθεραπείας, μετά από αγωγή με ταμοξιφαίνη ή άλλη ενδοκρινολογική θεραπεία.

Οι γυναίκες των οποίων οι όγκοι είχαν σκορ 10 ή χαμηλότερο, βάσει του γονιδιακού τεστ υποβλήθηκαν στην βασική ορμονική αγωγή, όπως με ταμοξιφαίνη, όχι όμως και σε χημειοθεραπεία. Μετά από πέντε χρόνια στενής ιατρικής παρακολούθησης, είχαν λιγότερο από 2% κίνδυνο να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε κοντινά ή απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ήταν 98%.

Γενικά, το 15,9% των γυναικών είχε σκορ 10 ή χαμηλότερο ενώ το 68% είχε 11 – 28. Οι τελευταίες είτε πήραν ορμονική αγωγή συνδυαστικά με χημειοθεραπεία ή μόνο ορμονοθεραπεία.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το τεστ μπορεί να γλιτώσει πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού από μη αναγκαία χημειοθεραπεία» υπογραμμίζει η Δρ Αλμπάιν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr