Ο σύμβουλος Επικρατείας Μ.Βηλαράς, νέο μέλος του Δικαστηρίου της ΕΕ
Μέλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορκίζεται την Τετάρτη ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς, ενώ θα προηγηθεί τελετή αποχώρησης του προέδρου του Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή. Ο κ. Σκουρής διετέλεσε πρόεδρος του ΔΕΕ από το 2003 έως σήμερα.
Μέλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορκίζεται την Τετάρτη ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς, ενώ θα προηγηθεί τελετή αποχώρησης του προέδρου του δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή. Ο κ. Σκουρής διετέλεσε πρόεδρος του ΔΕΕ από το 2003 έως σήμερα.
Την Τετάρτη θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών του ΔΕΕ και στη συνέχεια η επιλογή, μεταξύ των μελών του ΔΕΕ, η του πρόεδρου, του αντιπροέδρου και των πρόεδρων των Τμημάτων.
Ο κ. Βηλαράς επιλέχθηκε ως μέλος του ΔΕΕ και όχι για να καλύψει τη θέση του προέδρου του εν λόγω δικαστηρίου, λόγω της αποχώρησης του κ. Σκουρή.
Η επιλογή του κ. Βηλαρά για την κάλυψη της θέσης του έλληνα δικαστή στο ΔΕΕ, έγινε με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα για το έργο του κ. Βηλαρά από τις αρμόδιες προβλεπόμενες επιτροπές (νόμος 4297/2014), τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Οι υποψήφιοι για την κάλυψη της θέσης στο ΔΕΕ, εκτός από τον κ. Βηλαρά, ήταν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Παν. Τριδήμας και Βασ. Χριστιανός.
Ο κ. Βηλαράς έχει εμπειρία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, καθώς, μεταξύ των άλλων, διετέλεσε επί 12 χρόνια (1998-2010) δικαστής στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (έχει μετονομαστεί σε Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ).
Ακόμη, την εξαετία 2004-2010 κατείχε τη θέση του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, ενώ έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, όπως είναι: α) μέλος του Αναιρετικού Τμήματος (2005-2910), β) πρόεδρος της Επιτροπής του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για την κατάρτιση του «Κώδικα Δεοντολογίας» των δικαστών (2006-2007), γ) δικαστής ασφαλιστικών μέτρων κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως της Ολομέλειας (2006-2007) και δ) πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού Διαδικασίας του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (2008-20120)
Ο κ. Βηλαράς ως Έλληνας δικαστής διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου, του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (1981-1982) και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1994-1996).
Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων (1996), πρόεδρος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Δικαιοσύνης (1996-1997), προϊστάμενος του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1996-1998) και πρόεδρος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για το νέο «ενιαίο βαθμολόγιο» (Ν. 4024/2011) και για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (2011 -2012).
Κατά τα έτη 1975-1977 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Paris I, Panthéon-Sorbonne, ενώ τη διετία 1998-1989 διετέλεσε εθνικός εμπειρογνώμονας στη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους τομείς του ανταγωνισμού και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, ενώ κατά τα έτη 1989-1994 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος «απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών» της Γενικής Διεύθυνσης V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πλούσια είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα σε επίπεδο έκδοσης ατομικών συγγραμμάτων, αλλά και δημοσίευση νομικών μελετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442