Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικό ντιμπέιτ στην Αργεντινή με μια καρέκλα αδειανή

Προεδρικό ντιμπέιτ στην Αργεντινή με μια καρέκλα αδειανή

Μήνας προεδρικών εκλογών ο Οκτώβριος στην Αργεντινή και οι βασικοί υποψήφιοι συμφώνησαν να διασταυρώσουν τα πυρά τους σε ένα ντιμπέιτ. Μία καρέκλα όμως μάλλον θα είναι άδεια, όπως είχε συμβεί και το 1989. Κατά σύμπτωση, όπως και τότε, ο υποψήφιος που δεν θα παραστεί είναι το φαβορί των εκλογών.

Μήνας προεδρικών εκλογών ο Οκτώβριος στην Αργεντινή και οι βασικοί υποψήφιοι συμφώνησαν να διασταυρώσουν τα πυρά τους σε ένα ντιμπέιτ. Μία καρέκλα όμως μάλλον θα είναι άδεια, όπως είχε συμβεί και το 1989. Κατά σύμπτωση, όπως και τότε, ο υποψήφιος που δεν θα παραστεί είναι το φαβορί των εκλογών.

Για την ιστορία, το 1989 ο τότε υποψήφιος των περονιστών Κάρλος Μένεμ, αποφάσισε να αφήσει άδεια την καρέκλα στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των ριζοσπαστών Εδουάρδο Ανχελός.

Η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτική για τον Μένεμ, ωστόσο, στις εκλογές σάρωσε. Συνολικά έμεινε στην προεδρία της Αργεντινής για 10 έτη.

Το 2015, ο υποψήφιος των περονιστών για να διαδεχθεί την Κριστίνα Φερνάντες στην προεδρία, Ντανιέλ Σιόλι (νυν κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής) μάλλον θα κάνει το ίδιο στο ντιμπέιτ που θα γίνει την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία οργανώνεται από μία ΜΚΟ, η οποία θέλει να «μυήσει» τους πολίτες της χώρας σε κάτι που δεν έχουν συνηθίσει: να βλέπουν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς γύρω από το ίδιο τραπέζι να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν επιχειρήματα.

Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα προσέλθουν.

«Γίνεται πολύς λόγος για ντιμπέιτ, αλλά εμείς μιλάμε κάθε μέρα με όλους τους κοινωνικούς φορείς» δήλωσε ο Σιόλι σε συγκέντρωση των περονιστών πριν από λίγες ημέρες.

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος προηγείται καθαρά σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει της προεδρικής κάλπης της 25ης Οκτωβρίου. Και ενώ το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών του Αυγούστου έδειχνε ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να βγει ο νέος πρόεδρος, τώρα το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ο Σιόλι ενδέχεται τελικά να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αφού το ποσοστό του, είτε ξεπερνά το 45% είτε κινείται σε διψήφια διαφορά από τον δεύτερο.

Με βάση το Σύνταγμα της Αργεντινής, ο δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές δεν είναι απαραίτητος, αν το πρώτος συγκεντρώσει 45% ή τουλάχιστον 40% και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι της τάξης του 10%.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού κλείνει ένα πολιτικό κεφάλαιο 12 ετών. Ο περονισμός με την μορφή του «Κιρσνερισμού» ξεκίνησε στην Αργεντινή το 2003, όταν ο Νέστορ Κίρνσερ εξελέγη πρόεδρος.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2007, το έργο του ανέλαβε να συνεχίσει η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες, η οποία επανεξελέγη το 2011 με το συντριπτικό 54,11%. Ο ίδιος ο Κίρνσερ πέθανε ξαφνικά το 2010.

Η Φερνάντες δεν είχε δικαίωμα τρίτης συνεχόμενης θητείας και έτσι ο επίσημος υποψήφιος των περονιστών αποφασίστηκε να είναι ο Ντανιέλ Σιόλι.

Απέναντί του βρίσκει έναν παραδοσιακό εχθρό των περονιστών, τον δεξιό τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας και γνωστό επιχειρηματία, Μαουρίσιο Μάκρι, αλλά και έναν αντάρτη από το ίδιο του το κόμμα, τον Σέρχιο Μάσα.

Ο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 30%, ενώ ο Μάσα συγκέντρωσε το 20%.

Ο τελευταίος είχε προτείνει στον Μάκρι συμμαχία, ως μόνο τρόπο να νικήσουν τους περονιστές, όμως ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας το είχε απορρίψει.

Ο Σιόλι θέλει να γίνει ο συνεχιστής του έργου των Κίρνσερ και προβάλλει τα επιτεύγματα των τελευταίων 12 χρόνων (έστω και αν αρκετές φορές κράτησε αποστάσεις), χωρίς όμως να αποκλείει αλλαγές, εκεί όπου υπάρχουν αδυναμίες, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Μάκρι, ο οποίος ποντάρει στην ψήφο της μεσαίας τάξης, ζητά από τους πολίτες να του δώσουν εντολή αλλαγής, ώστε η Αργεντινή να γίνει μια χώρα περισσότερο «φιλική» με την διεθνή κοινότητα.

Προκειμένου να προσελκύσει και τις ψήφους των λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά στηρίζουν τους περονιστές, υπόσχεται να διατηρήσει αρκετές από τις πολιτικές των τελευταίων 12 χρόνων, όπως το περίφημο επίδομα που δίνεται στις οικογένειες για κάθε ανήλικο τέκνο.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι να οδηγήσει την προεδρική εκλογή σε δεύτερο γύρο με την ελπίδα ότι εκεί πολλά μπορούν να συμβούν.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024