Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρις Χάρπερ Μέρσερ: Ποιος ήταν δράστης του μακελειού στο Όρεγκον

Κρις Χάρπερ Μέρσερ: Ποιος ήταν δράστης του μακελειού στο Όρεγκον

Ο Χάρπερ ήταν ένα νευρικό άτομο που ζούσε κοντά στην πανεπιστημιούπολη και περιέγραφε τον εαυτό του ως ντροπαλό.

«Είσαι χριστιανός;» ρωτούσε ο νεαρός δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ τα υποψήφια θύματά του και ζητούσε να σηκωθούν όρθιοι όποιοι απαντούσαν ναι, όπως προκύπτει από μαρτυρίες επιζώντων.

Έπειτα, ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ έλεγε: «Επειδή είστε χριστιανοί, πρόκειται να συναντήσετε τον Θεό σε περίπου ένα δευτερόλεπτο» και στη συνέχεια πυροβολούσε και τους σκότωνε.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται γείτονες και μέσα ενημέρωσης, ο Χάρπερ, τον οποίο εξουδετέρωσε η αστυνομία αφού πυροβόλησε και σκότωσε εννέα ανθρώπους και τραυμάτισε επτά, τρεις εκ των οποίων σοβαρά, στο κολλέγιο Άμπκουα, στη μικρή πόλη Ρόζεμπεργκ του νότιου Όρεγκον, ήταν ένα νευρικό άτομο που ζούσε κοντά στην πανεπιστημιούπολη και περιέγραφε τον εαυτό του ως ντροπαλό.

Ο δράστης χρησιμοποίησε τέσσερα όπλα, περιλαμβανομένης καραμπίνας, για την επίθεση που εξαπέλυσε μέσα σε αίθουσες του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Μέρσερ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, όπως δήλωσε στο CBS η ετεροθαλής αδελφή του Κάρμεν Νέσνικ. Είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για τις μαζικές δολοφονίες.

Παιδί διαζευγμένων γονέων, ζούσε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα το οποίο απείχε μόλις μερικά μίλια από το πανεπιστήμιο.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Spiritual Passions, όπου υπάρχει φωτογραφία του υπό το ψευδώνυμο IRONCROSS45 –το οποίο ο Μέρσερ χρησιμοποιούσε και ως διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας– ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «άνδρα που ψάχνει για γυναίκα». Έγραφε επίσης ότι «δεν ήταν θρήσκος, αλλά πνευματικός» άνθρωπος, ότι «δεν έπινε καθόλου αλκοόλ», ζούσε με τους γονείς του και ήταν συντηρητικός Ρεπουμπλικανός.

Κοινωνικά, ο ίδιος έγραφε ότι «στην αρχή ήταν ντροπαλός», αλλά ήταν «καλύτερος σε μικρές παρέες» και ότι «έκανε διαρκώς δίαιτα». Μία φωτογραφία που συνόδευε το προφίλ κάποιου στο MySpace υπό το όνομα Κρις Χάρπερ-Μέρσερ, από το Τόρανς, δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σοβαρή έκφραση, ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά οράσεως με μαύρο σκελετό να κρατάει ένα δίκαννο.

Σε άλλη ιστοσελίδα, ο δράστης γράφει για τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα ο οποίος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τον Αύγουστο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, και χαρακτηρίζει «ωραία» τα πλάνα από τη συγκεκριμένη επίθεση.

«Σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πρόσεξα ότι τόσα πολλά άτομα σαν εκείνον είναι ολομόναχα και άγνωστα, αλλά μόλις χύσουν λίγο αίμα, τα μαθαίνει όλος ο κόσμος. Ένας άνδρας που δεν τον ήξερε κανένας, τώρα τον ξέρουν όλοι. Το πρόσωπό του προβάλλεται σε κάθε οθόνη, το όνομά του το προφέρουν τα χείλη κάθε ανθρώπου στον πλανήτη, κι όλο αυτό στη διάρκεια μίας μέρας. Φαίνεται ότι όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα», ανέφερε η ανάρτηση.

Ολονυκτία μεταξύ θρήνου και οργής

Το βράδυ της Πέμπτης (πρωί Παρασκευής ώρα Ελλάδας), συγγενείς, συμφοιτητές και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο Στιούαρτ Παρκ του Ρόουζμπεργκ κρατώντας κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Αρκετοί εξέφραζαν την οργή τους για το περιστατικό, που προστίθεται σε μακρά σειρά ανάλογων επιθέσεων στις ΗΠΑ και για τα οποία αρκετοί θεωρούν υπεύθυνη τη χαλαρή νομοθεσία που ρυθμίζει την οπλοκατοχή.

Οι εικόνες του πλήθους με τα κεριά είναι τόσο γνώριμες πλέον στις ΗΠΑ όπως και οι έφοδοι των ειδικών δυνάμεων σε πανεπιστήμια και κολέγια για την εξουδετέρωση ενόπλων.

Ομπάμα: Δεν φτάνουν οι προσευχές

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα. Μίλησε για «πολιτική επιλογή» να επιτρέπονται τέτοια περιστατικά με την αδυναμία νομοθέτησης σκληρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή.

«Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν» τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα κατηγόρησε το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, το NRA, για την υπονόμευση των προσπαθειών θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας. «Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι απέναντι στους οικείους των θυμάτων εξαιτίας της αδράνειάς μας» είπε ο Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024