Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ματ Ντέιμον: «Είσαι καλύτερος ηθοποιός όταν σε γνωρίζουν λιγότεροι άνθρωποι»

Ματ Ντέιμον: «Είσαι καλύτερος ηθοποιός όταν σε γνωρίζουν λιγότεροι άνθρωποι»

Μαρία Πετροπούλου Είναι ο αγαπημένος ηθοποιός του Χόλιγουντ και το 2007 αναδείχθηκε από το περιοδικό Forbes ως ο πιο εμπορικός. Ο Ματ Ντέιμον μιλά για τη νέα του ταινία, την «Διάσωση», για τον Ρόμπι Γουίλιαμς, καθώς και για τις φήμες που ήθελαν τον ίδιο και τον Μπεν Άφλεκ να είναι ομοφυλόφιλοι. «Ένας άντρας παντρεμένος με […]

Μαρία Πετροπούλου

Είναι ο αγαπημένος ηθοποιός του Χόλιγουντ και το 2007 αναδείχθηκε από το περιοδικό Forbes ως ο πιο εμπορικός. Ο Ματ Ντέιμον μιλά για τη νέα του ταινία, την «Διάσωση», για τον Ρόμπι Γουίλιαμς, καθώς και για τις φήμες που ήθελαν τον ίδιο και τον Μπεν Άφλεκ να είναι ομοφυλόφιλοι.

«Ένας άντρας παντρεμένος με τέσσερα παιδιά δεν αποτελεί ιδιαίτερη ιστορία» αναφέρει ο Ματ Ντέιμον. Ο ηθοποιός ζει μια τόσο «κανονική» ζωή, που ακόμη και οι παπαράτσι σταμάτησαν να την «στήνουν» έξω από το σπίτι του, καθώς δεν κάνει ποτέ τίποτα που να προκαλεί το ενδιαφέρον. «Καμιά φορά επιστρέφουν για να τραβήξουν μια φωτογραφία, απλά για να συντηρούν το αρχείο τους».

Ο Ντέιμον δηλώνει οικογενειάρχης και μάλιστα, έχει μια αρχή, την οποία δεν παραβαίνει ποτέ. Ο χρόνος που θα είναι χωριστά με την οικογένειά του δεν θα ξεπερνά τις δυο εβδομάδες.

Ο ηθοποιός έχει ένα προφίλ που τον κάνει να φαίνεται απόλυτα προσιτός. Αυτό φαίνεται και στην μεγάλη οθόνη, και ίσως είναι και ένας από τους λόγους που το Χόλιγουντ αναγνωρίζει την ποιότητά του. Από τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ έως την «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» και το «Elysium», ο Ντέιμον έχει την μοναδική αυτή ικανότητα να αναδεικνύει κάθε πτυχή ενός ρόλου και να ξετυλίγει την πολυπλοκότητά τους με τόση φυσικότητα, χωρίς να φαίνεται ότι προσποιείται.

Η τελευταία του ταινία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Ματ Ντέιμον υποδύεται έναν αστροναύτη της NASA, τον Μαρκ Γουότνεϊ, που εγκαταλείπεται στον πλανήτη Άρη, αφού θεωρείται νεκρός από την ομάδα, και πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις και τις ικανότητες για να επιστρέψει στη γη. Αναμφισβήτητα, ένας αστροναύτης δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ένας ρόλος του «μέσου όρου». Ο ηθοποιός, ωστόσο, καταφέρνει να τον αποδώσει με την κλασική του ευαισθησία και προσδίδει τον απαραίτητο τόνο φυσικότητας.

«Στη θέση του Γουότνεϊ δεν θα ήμουν τόσο επινοητικός. Μάλλον θα τρελαινόμουν», παραδέχεται,
ενώ προσθέτει ότι μικρός ποτέ δεν είχε όνειρο να γίνει αστροναύτης. «Προτιμούσα τον κόσμο των σούπερ ηρώων».

«Μικρός ήθελα να μιμηθώ έναν σούπερ ήρωα και επιχείρησα να πετάξω από ένα ύψωμα. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσω τον αστράγαλό μου». Στην ηλικία των τριών ετών και με χτυπημένο πόδι, ο ηθοποιός επικεντρωνόταν περισσότερο στο πως θα ένιωθε ένας άλλος άνθρωπος με παρόμοιο χτύπημα και στο πως θα τον μιμούνταν καλύτερα.

"Η Διάσωση"

Ο Ματ Ντέιμον «συνάντησε» την δόξα όντας το ένα μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας- αυτής με τον Μπεν Άφλεκ. Κολλητοί φίλοι από τα οκτώ τους χρόνια, πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Αργότερα, ο Ντέιμον φοίτησε στο Χάρβαρντ και ο Άφλεκ στο Βέρμοντ. Και οι δύο, ωστόσο, εγκατέλειψαν τις σπουδές τους και άρχισαν να δουλεύουν το σενάριο της ταινίας «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», βασισμένο εν μέρει σε προσωπικές τους εμπειρίες από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια στο Κέιμπριζτ. Το σενάριο αγοράστηκε από την Castle Rock το 1994 και τρία χρόνια μετά αναδείχθηκε σε τεράστια επιτυχία. Ο Ντέιμον υποδυόταν τον πανέξυπνο Γουίλ Χάντινγκ, μια διάνοια που δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη, ο Άφλεκ υποδυόταν τον παιδικό του φίλο και ο Ρόμπι Γουίλιαμς τον ψυχολόγο που βοήθησε τον Χάντινγκ να έρθει σε επαφή με τον ταλέντο του.

«Γελούσα κατά τη διάρκεια που γράφαμε, το απολάμβανα» εξηγεί ο Ντέιμον, ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι δεν απόλαυσε το ίδιο την ξαφνική διασημότητα. «Ξυπνάς μια ημέρα και ενώ γνωρίζεις ότι όσα είχαν σημασία χθες, έχουν και σήμερα, ο κόσμος για εσένα θα είναι πλέον εντελώς διαφορετικός».

«Η διασημότητα είναι ένα παιχνίδι του μυαλού και χρειάζονται μερικά χρόνια για να συνειδητοποιήσεις τι γίνεται. Θυμάμαι να λέω στον αδερφό μου ότι εγώ είμαι ο ίδιος, οι άλλοι είναι διαφορετικοί».

Το κριτήριο της επιλογής των ταινιών που πρωταγωνιστεί είναι η ποιότητα του σκηνοθέτη. «Αυτό είναι το μόνο που μετρά σε μια ταινία. Ένας μέτριος σκηνοθέτης θα καταστρέψει ένα πολύ καλό σενάριο» εξηγεί ο ηθοποιός, ενώ δηλώνει ότι στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με μέτριους σκηνοθέτες.

Μπορεί άραγε η πίεση που ασκεί στον άνθρωπο η όλη διαχείριση της διασημότητας, να τον οδηγήσει σε διατάραξη της ψυχικής του υγείας; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς, συμπρωταγωνιστής του Ντέιμον στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» υπέφερε από κατάθλιψη και αφαίρεσε τη ζωή του. «Μα φυσικά» απαντά και θυμάται αυτό που είπε ο Πίτερ Φάρελι, φίλος του και σκηνοθέτης. «Θέλω να πιστεύω ότι η αυτοκτονία του Γουίλιαμς θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη συζήτηση για την ψυχική υγεία. Να αποτελέσει την αφορμή να μιλήσουν και άλλοι άνθρωποι γι αυτό και να βγει κάτι θετικό μέσα από κάτι τραγικό».

Το 2013 υποδύθηκε τον γκέι στην δραματική τηλεοπτική ταινία ‘Behind the Candelabra’. Πόσο δύσκολο είναι για τους ηθοποιούς να δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι στο Χόλιγουντ; «Είναι πολύ δύσκολο. Όταν ο Μπεν κι εγώ ήρθαμε στο προσκήνιο, υπήρχαν φήμες ότι είμαστε ομοφυλόφιλοι, απλά και μόνο επειδή δυο άντρες έγραφαν μαζί ένα σενάριο. Αυτό μας έβαλε σε μια περίεργη κατάσταση, να πρέπει να πάρουμε θέση, γιατί τότε ήταν βαθιά προσβλητικό να σε θεωρούν ομοφυλόφιλο. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, δεν υπονοώ ότι είναι κάποιο είδος ασθένειας». Ο ηθοποιός θεωρεί ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλάζουν και καλωσορίζει τον γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου.

«Θεωρώ ότι είσαι καλύτερος ηθοποιός όταν λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για σένα», επισημαίνει ο Ντέιμον. Ο ίδιος θέλει να ελπίζει ότι ως ηθοποιός είναι «λεπτός» και «ευφυής». Τέλος, είναι ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά και ανησυχεί πολύ για το χάσμα που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς στην Αμερική, όταν πραγματοποιηθεί ο απολογισμός της οικονομικής κρίσης.

Η νέα ταινία που πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον, «Η Διάσωση» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την 1η Οκτωβρίου.

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024