Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά μιας γυναίκας αλλά και στα εγγόνια της, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο Άμστερνταμ.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουμέα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 45.000 γυναίκες (καπνίστριες και μη), καθώς και 66.300 εγγόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι αν η γιαγιά δεν είχε διακόψει το κάπνισμα όταν ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της είχαν 10% έως 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Όπως επεσήμανε ο Δρ Φόρσμπεργκ, «αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενιά, αλλά και στην μεθεπόμενη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται, παγκοσμίως, μια έξαρση του άσθματος, κυρίως εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο καπνός του τσιγάρου, μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και να επηρεάσει την υγεία των επόμενων γενεών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας