Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική δέσμευση του Σι Τζινπίνγκ για το κλίμα από τον Λευκό Οίκο

Ιστορική δέσμευση του Σι Τζινπίνγκ για το κλίμα από τον Λευκό Οίκο

Μία ιστορική δέσμευση, ότι από το 2017 η Κίνα θα θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό πρόγραμμα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναμένεται να κάνει την Παρασκευή ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια της Κίνας και των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιέσουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Μία ιστορική δέσμευση, ότι από το 2017 η Κίνα θα θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό πρόγραμμα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναμένεται να κάνει την Παρασκευή ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η ανακοίνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, αποτελεί μέρος μία φιλόδοξης προσπάθειας της Κίνας και των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιέσουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Η δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων από τεράστια εργοστάσια – χάλυβα, τσιμέντου, χαρτιού και ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων – συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα από μία χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης στον πλανήτη.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής – έστω και αν διαφωνούν ριζικά σε άλλα, σχολιάζουν οι New York Times – Ομπάμα και Σι αναδεικνύουν την κοινή αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου να υλοποιήσουν έναν στόχο: τη σύναψη της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, η οποία θα υποχρεώσει όλες τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

Εκτός από μία σοβαρή ένδειξη των προθέσεων της Κίνας να λάβει δράση άμεσα, η δέσμευση του κινέζου πρόεδρου πρόκειται να δώσει τέλος και σε ένα από τα πιο δυνατά επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών έως σήμερα κατά της δράσης για την κλιματική αλλαγή: το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών δεν το έχει κάνει ακόμη.

Μένει ωστόσο η Κίνα να τηρήσει τη δέσμευσή της. Η πρόκληση είναι τεράστια δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια (από καύση άνθρακα). Η Κίνα έχει επίσης ιστορικό όσον αφορά τους περιορισμούς σε έξωθεν ελέγχους στα εργοστάσιά της, καθώς επίσης και σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς – κυρίως μεταξύ των εταιρειών άνθρακα.

Ο Σι έφθασε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το καλό κλίμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα σκιαστούν από τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη φερόμενη κινεζική κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου, τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου, καθώς και τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024