Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ αφήνει να... πλανάται ότι ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος

Ο Τραμπ αφήνει να… πλανάται ότι ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος

Μετά τους Μεξικανούς και τους μετανάστες, οι μουσουλμάνοι: ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο νέας πολεμικής αφού επέτρεψε -σε βαθμό ενθάρρυνσης- ισλαμοφοβικό παραλήρημα υποστηρικτή του, χωρίς να μπει επίσης στον κόπο να αντικρούσει σχόλιο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος και δεν είναι καν Αμερικανός. Ξεκάθαρο ρατσισμό καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί.

Μετά τους Μεξικανούς και τους μετανάστες, οι μουσουλμάνοι: ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο νέας πολεμικής αφού επέτρεψε -σε βαθμό ενθάρρυνσης- ισλαμοφοβικό παραλήρημα υποστηρικτή του, χωρίς να μπει επίσης στον κόπο να αντικρούσει σχόλιο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος και δεν είναι καν Αμερικανός. Ξεκάθαρο ρατσισμό καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νιου Χαμσάιρ, όπου απαντούσε σε ερωτήματα των πολιτών.

Ο πρώτος άνδρας που πήρε το λόγο είπε:

– «Έχουμε ένα πρόβλημα σε αυτήν την χώρα και αυτό αποκαλείται, οι μουσουλμάνοι. Γνωρίζουμε ότι ο νυν πρόεδρός μας είναι ένας μουσουλμάνος, δεν είναι καν Αμερικανός, δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης»…

– «Χρειαζόμαστε αυτή την ερώτηση, αυτή είναι η πρώτη ερώτηση;» παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, με ειρωνική διάθεση, απευθυνόμενος στο πλήθος, αφήνοντας ωστόσο τον άνδρα να συνεχίσει.

«Διαθέτουμε στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπου θέλουν να μας σκοτώσουν. Αυτό είναι το ερώτημά μου. Πότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς;» ρώτησε έπειτα ο άνδρας, χωρίς να γίνεται σαφές εάν αναφερόταν στα στρατόπεδα ή το σύνολο των μουσουλμάνων.

«Πρέπει να ενδιαφερθούμε για πολλά διαφορετικά θέματα. Πολλοί πολίτες το λένε, πολλοί πολίτες λένε ότι άσχημες καταστάσεις εκτυλίσσονται εκεί. Θα ενδιαφερθούμε για αυτό το θέμα και για πολλά άλλα» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού περάσει πολύ σύντομα στην επόμενη ερώτηση.

Και μπορεί ο ίδιος να μη δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μουσουλμάνος ή ότι πρέπει οι Αμερικανοί να καταφερθούν εναντίον των μουσουλμάνων, ωστόσο η μάλλον αμφίσημη απάντησή του και το γεγονός ότι δε διόρθωσε τον άνδρα σχετικά με την θρησκεία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι δηλαδή είναι χριστιανός, αλλά και το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Χαβάη αποτελεί για τους Δημοκρατικούς μία σιωπηρή έγκριση του ισλαμοφοβικού περιεχομένου των προτάσεων που ακούστηκαν, όπως και των μυθευμάτων για την καταγωγή του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Αυτή ακριβώς η συνομιλία αντανακλά σύμφωνα με τους ίδιους την ξενοφοβική στάση του υποψηφίου για το Λευκό Οίκο που επικρατεί στις δημοσκοπήσεις για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30% στην πρόθεση ψήφου.

Ο μεγιστάνας είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία τον Ιούνιο εξομοιώνοντας τους Μεξικανούς παράτυπους μετανάστες με εγκληματίες και βιαστές -δήλωση που είχε πυροδοτήσει σκάνδαλο, αλλά ποτέ δεν την πήρε πίσω.

Συγκέντρωση με συγκέντρωση, το θέμα της μετανάστευσης έγινε το κυρίαρχο ζήτημα της εκστρατείας του για τον προεδρικό θώκο.

«Άραγε κανείς εξεπλάγη από αυτό που συνέβη σε μία συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ;» απάντησε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι άνθρωποι που διατυπώνουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις αποτελούν τμήμα της εκλογικής βάσης του Τραμπ» προσέθεσε, καταγγέλλοντας την «κυνική στρατηγική» πολλών Ρεπουμπλικανών επί αυτού του θέματος.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ που δεν διέψευσε τους ψευδείς ισχυρισμούς για τον πρόεδρο και τη ρητορική του μίσους για τους μουσουλμάνους, όλο αυτό είναι ανησυχητικό και απλά άσχημο. Αρκετά» έγραψε στο Twitter η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

«Ο ρατσισμός του φαβορί των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει όρια» επισήμανε η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε μέτριες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης της Τετάρτης δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του διαλόγου.

Το γραφείο του που είναι υπεύθυνο για την προεκλογική του εκστρατεία, σε ένα δελτίο τύπου, υπερασπίστηκε τον υποψήφιο:

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουν να περιορίσουν το ερώτημα στον Ομπάμα. Το ευρύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Ομπάμα διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον των χριστιανών σε αυτήν την χώρα. Οι χριστιανοί έχουν ανάγκη από στήριξη σε αυτήν την χώρα. Η θρησκευτική τους ελευθερία απειλείται».

Το θέμα της θρησκευτικών ελευθεριών που απειλούνται καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλές στο στρατόπεδο των συντηρητικών, ιδίως μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024