Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικρίσεις στο Κίεβο για τις κυρώσεις σε δεκάδες δυτικούς δημοσιογράφους

Επικρίσεις στο Κίεβο για τις κυρώσεις σε δεκάδες δυτικούς δημοσιογράφους

Στο επίκεντρο επικρίσεων από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και όχι μόνο βρίσκεται η Ουκρανία την Πέμπτη για την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε πολυάριθμους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τρεις του BBC. Αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή στο ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας να αφαιρέσει από τη λίστα τους δημοσιογράφους του BBC.

Στο επίκεντρο επικρίσεων από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και όχι μόνο βρίσκεται η Ουκρανία την Πέμπτη για την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε πολυάριθμους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τρεις του BBC.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στο ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας να αφαιρέσει τρεις δημοσιογράφους του BBC από έναν νέο κατάλογο κυρώσεων, έκανε γνωστό με καταχώρισή του στο Twitter ο προεδρικός εκπρόσωπος Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο.

«Η ελευθερία του Τύπου είναι για μένα μια απόλυτη αξία» δήλωσε ο Ποροσένκο, όπως αναφέρει ο Τσεγκόλκο στο μήνυμά του.

Η απαγόρευση, σύμφωνα με το Κίεβο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο νέων κυρώσεων με στόχο πρόσωπα που εμπλέκονται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και στη σύγκρουση στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η CPJ εξέφρασε τη λύπη της για την υπογραφή από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο αυτού του διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στην Ουκρανία «τουλάχιστον 41 διεθνών δημοσιογράφων και μπλόγκερ για έναν χρόνο».

«Στην κυβέρνηση μπορεί να μην αρέσουν ή να μη συμφωνεί με ορισμένες ανταποκρίσεις, όμως το να χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους εν δυνάμει απειλή για την εθνική ασφάλεια δεν είναι μια απάντηση που αρμόζει. Το διάταγμα αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουκρανίας», τονίζει η CPJ σε ανακοίνωσή της.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η απόφαση της Ουκρανίας να τιμωρήσει πολλούς εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης είναι εντελώς απαράδεκτη.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης στις λίστες αυτές είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της ελευθερίας. Καταδικάζουμε δριμύτατα αυτή την απόφαση».

Ο ουκρανός πρόεδρος επικύρωσε την Τετάρτη ένα διάταγμα που υιοθετήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε σχεδόν 400 προσωπικότητες και νομικές οντότητες που αντιπροσωπεύουν «απειλή, υφιστάμενη ή δυνητική, στα εθνικά συμφέροντα, στην εθνική ασφάλεια και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολυάριθμους ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης όπως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα τηλεοπτικά δίκτυα Russia Today (RT) και NTV, αλλά επίσης δεκάδες ανταποκριτές προερχόμενους κυρίως από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Μολδαβία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Ανάμεσα στους τρεις δημοσιογράφοι του BBC με έδρα τη Μόσχα ήταν ο Στιβ Ρόζενμπεργκ και η Έμα Ουέλς, καθώς και πολλοί ισπανοί δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους ο Αντόνιο Παμπλιέγκα και ο Άνχελ Σάστρε, η τύχη των οποίων αγνοείται αυτή τη στιγμή στη Συρία. Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις γερμανικές εφημερίδες Die Zeit και Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα.

«Δεν είναι μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε ένα δημοκρατικό κράτος. Η εξουσία δεν πρέπει να υπαγορεύει πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νατάλια Λιγκάτσεβα, ουκρανή ειδικός στα μέσα ενημέρωσης. «Στόχοι των κυρώσεων αυτών δεν είναι μόνο ρώσοι δημοσιογράφοι, αλλά και ξένοι, χωρίς κανένα επιχείρημα. Γιατί αυτοί; Σε τι είναι επικίνδυνοι;», πρόσθεσε.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ, τον τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ, καθώς και πολυάριθμους αυτονομιστές αξιωματούχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024