
Προειδοποιήσεις από επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση
Οι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών φοβούνται πως εάν ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης είναι μεγάλος και απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή ένεση με δημόσιο χρήμα η αξία των μετοχών τους θα εκμηδενισθεί.
Οι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών φοβούνται πως εάν ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης είναι μεγάλος και απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή ένεση με δημόσιο χρήμα η αξία των μετοχών τους θα εκμηδενισθεί.
Στη βάση αυτή προσπαθούν συντονισμένα να ασκήσουν πίεση στην ΕΚΤ, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιλεγούν σενάρια και μέθοδοι ανακεφαλαιοποίησης που θα κρατούν το κόστος χαμηλά.
Οι εν λόγω επενδυτές που πέρυσι τοποθέτησαν 8,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν πως μια μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση, π.χ. με αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων 25 δισ. ευρώ, θα αποβεί εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων και θα δυσκολέψει τη μελλοντική πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου.
Το τελευταίο θα συμβεί επειδή θα εκμηδενιστεί η αξία του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει οι ιδιώτες στις ελληνικές τράπεζες και επομένως θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της αγοράς για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πάντως, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή ιδιωτών και να μην κρατικοποιηθούν πλήρως οι ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα ακολουθήσουν τα τεστ αντοχής που θα προσδιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Για τη δουλειά αυτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Oliver Wyman.
Η ΕΚΤ φέρεται να έχει βασικό σενάριο που εκκινεί από τα 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που οι ιδιώτες μέτοχοι θεωρούν πολύ μεγάλο, καθώς οι ίδιοι τοποθετούν στα 8 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα στο βασικό σενάριο.
Η EKT έχει θέσει στόχο να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τα τέλη του χρόνου ώστε να μην κινδυνεύσουν με κούρεμα οι ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) όπως προβλέπει κοινοτική οδηγία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2016.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Premier League: Έχασε ευκαιρία να κλειδώσει την πεντάδα η Άστον Βίλα – Ισοπαλία στο «Σίτι Γκράουντ»
- Ολυμπιακός: Η 11άδα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (pic)
- Συναυλία Metallica: Ο κιθαρίστας των Gojira με μπλούζα «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»
- Το Ισραήλ απέλασε τους δύο ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla – Δεν απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τους
- Πάτρα: Βγήκε με όπλο στους δρόμους και άρχισε να πυροβολεί
- Διπλωματική κινητικότητα για το Ουκρανικό – Ο Πούτιν πρότεινε τον Σρέντερ ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων
- Λέσβος: Έκαψαν αυτοκίνητο πολίτη που κατήγγειλε κακοποιήσεις ζώων – H τρίτη φορά που δέχεται ανάλογη επίθεση
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής και φυσικά πήρε το χρυσό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442