Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η υπαρξιακή κρίση «Στην άκρη του βατήρα»

Συνεχίζεται η υπαρξιακή κρίση «Στην άκρη του βατήρα»

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα, ύστερα από την περσινή επιτυχία των sold out παραστάσεων, παρουσιάζει και τη φετινή σεζόν -σε Πάτρα, Κύπρο και Αθήνα- το έργο «Στην άκρη του βατήρα». Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα […]

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα, ύστερα από την περσινή επιτυχία των sold out παραστάσεων, παρουσιάζει και τη φετινή σεζόν -σε Πάτρα, Κύπρο και Αθήνα- το έργο «Στην άκρη του βατήρα».

Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφαστικότητά της και στα αδιέξοδα που -κατά κύριο λόγο- η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.

Πρόκειται για μια γυναίκα της Εποχής, η οποία στέκεται μετέωρη ανάμεσα σε επίμονα, αναπάντητα ερωτήματα και φόβους. Η κρίση της είναι καταρχάς υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ηλικιακή.

Η ξεχωριστή περφόρμερ Σάνια Στριμπάκου ερμηνεύει θαρραλέα με το σώμα, με το λόγο και με το αντικείμενο, τα διάφορα πρόσωπα της εναγώνιας γυναίκας. Η μη γραμμική αφήγηση του έργου συντελείται μέσα από ανοίκειες εικόνες, όπου το αλλόκοτο αναμιγνύεται με το αντιφατικό, το αναπαραστατικό αναιρείται από το μη-ρεαλιστικό, το αυτοβιογραφικό διακόπτεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό.

Η σκηνοθέτις Μραία Γοργία μιλώντας για το μήνυμα της περφόρμανς είχε επισημάνει στο in.gr: «Πρόκειται για μια γυναίκα της εποχής της σημερινής κρίσης που διακατέχεται από φόβους, άγχη, αντιφάσεις, υπαρξιακές αγωνίες, έλλειψη αποφασιστικότητας, αλλά και από μια αίσθηση ονειροπόλησης. Θραυσματικές σκηνές, που αρχικά φαίνονται να αναφέρονται σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών, συμπληρώνουν ένα αντιφατικό και πολύμορφο παζλ μιας προσωπικότητας που βρίσκεται στο μεταίχμιο».

Σχολιάζοντας τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα της δουλειάς της είχε αναφέρει: «Θα έλεγα ότι είναι η δουλειά που αντανακλά περισσότερο από άλλες τις προσωπικές μου αγωνίες, τους δικούς μου υπαρξιακούς προβληματισμούς. »Αποκαλυπτική», αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, είναι λοιπόν στο προσωπικό επίπεδο».

Αναφερόμενη στο γυμνό που συναντά κανείς στην παράσταση είχε πει: «Το γυμνό σε αυτό το έργο μαρτυρά κατά κύριο λόγο την πορεία από τη νεότητα προς το γήρας. Σε άλλο σημείο του έργου το γυμνό ξεπηδά μέσα από ένα χώρο καθημερινότητας, όπου, σε μια άλλη κουλτούρα, το δημόσιο γυμνό ανάμεσα στα ίδια φύλα, είναι σύνηθες, δεν προκαλεί και δε σημαίνει κάτι άλλο. Εδώ εμφανίζεται για να δημιουργήσει μια διπλή αντίφαση: το γυμνό ως δείγμα άνεσης και εξωστρέφειας σε μια ανατολίτικη κουλτούρα που σε άλλους τομείς είναι έντονα εσωστρεφής και το γυμνό ως μια ιδιωτική αλλά συνάμα κοινωνική δράση, που συνηθίζεται σε ένα συγκεκριμένο δημόσιο χώρο και παρατίθεται σε ένα performans χώρο διαδρώντας με ένα δυτικό κοινό».


Πληροφορίες

28 & 29 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα | Λιθογραφείο
6, 7, 8 Οκτωβρίου στη Λεμεσό | Πολυχώρος Συνεργείο
16 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα | Μπαγκλαντές

Μπαγκλαντές
Χαλκοκονδύλη 35, Αθήνα
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
16.10 – 8.11 | ώρα έναρξης 21.15 | διάρκεια μια ώρα
είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991
ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 30 άτομα

Συντελεστές

Σύλληψη – χορογραφία – σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου
Συμμετέχει: Τίμος Ζέχας
Κείμενα: Σάμιουελ Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ, Μαρία Γοργία, Σάνια Στριμπάκου
Βοηθός χορογράφου: Μυρτώ Δελημιχάλη
Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Μισουρίδης
Φωτισμοί: Γιάννης Μισουρίδης
Φωτογραφία: Γιάννης Μισουρίδης

entertainment.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024