Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Η εφαρμογή του προγράμματος το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση

Στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα (20 Σεπτεμβρίου), στην Καταλονία (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πορτογαλία (Οκτώβριος 4) εστιάζει ανάλυση που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα η Goldman Sachs.

Στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα (20 Σεπτεμβρίου), στην Καταλονία (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πορτογαλία (Οκτώβριος 4) εστιάζει ανάλυση που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα η Goldman Sachs.

Ειδικά για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως παρά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και το γεγονός στις εκλογές είναι πιθανό να επικρατήσουν με συντριπτικό ποσοστό τα κόμματα που στήριξαν το νέο Μνημόνιο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της GS, στην Ελλάδα οι βασικές ανησυχίες δεν απορρέουν ούτε από την επιθυμία των πολιτών να παραμείνει η χώρα στο ευρώ ούτε με την αποδοχή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, αλλά ο κύριος κίνδυνος αφορά στην έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από μια συμμαχία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με διάφορα μικρότερα κόμματα. «Συνολικά, το πολιτικό ρίσκο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι ήταν μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου», αναφέρει η Goldman Sachs.

Στην ίδια ανάλυση εκτιμάται πως από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να προκύψει μια συντριπτική επικράτηση των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του προγράμματος προσαρμογής. «Αυτά τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το πρόγραμμα», σημειώνεται σχετικώς, και προστίθεται πως οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίπλα – δίπλα, γύρω στο 23%.

Η τράπεζα επισημαίνει πως μια ευρεία συμμαχία με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, θα μείωνε τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και θα καταδείκνυε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβιώσει με τους περιορισμούς που συνεπάγεται η συμμετοχή της στο ευρώ. Στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν συνεργασθούν και προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι τέτοιο -κατά την GS – θα αύξανε τον κίνδυνο επανάληψης των εκλογών.

Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως θεωρεί πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αν και ο κίνδυνος «Grexit» εξακολουθεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024