Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να μην κατακερματίσει τους κανόνες για τα σύνορα προειδοποιεί η UNHCR την ΕΕ

Να μην κατακερματίσει τους κανόνες για τα σύνορα προειδοποιεί η UNHCR την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να κατακερματιστεί σε ένα συνονθύλευμα χωρών με διαφορετικούς κανόνες για τα σύνορά της η καθεμία, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πρόσφυγες σε «νομικό κενό», προειδοποίησε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετά την αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να κατακερματιστεί σε ένα συνονθύλευμα χωρών με διαφορετικούς κανόνες για τα σύνορά της η καθεμία, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πρόσφυγες σε «νομικό κενό», προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετά την αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Γερμανίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής από τη Γενεύη ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ τη Δευτέρα θα είναι «ακόμη κρισιμότερες».

Η Γερμανία επανέφερε την Κυριακή τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, ενώ και η Τσεχία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνει στα δικά της σύνορα με την Αυστρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

«Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών είναι μία έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν [σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα] στην περίπτωση μίας κατάστασης κρίσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς» προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τονίζει ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μία κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν «το συντομότερο δυνατόν».

«Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024