Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορείες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, παραφωνία αντίθεσης στην ανατολική ΕΕ

Πορείες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, παραφωνία αντίθεσης στην ανατολική ΕΕ

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων στην ΕΕ καλώντας σε πολιτική αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες. Μεγάλη η προσέλευση σε Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Γενεύη και Κρακοβία. Αντιθέτως όμως, στην Βαρσοβία και στην Πράγα της Τσεχίας εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν με συνθήματα κατά της εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου καλώντας σε πολιτική αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, στο πλαίσιο διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της ΕΕ για την προσφυγική κρίση. Μεγάλη η προσέλευση και στην Κοπεγχάγη, τη Γενεύη αλλά και την Κρακοβία.

Αντιθέτως όμως, στην Βαρσοβία και στην Πράγα της Τσεχίας εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν με συνθήματα κατά της εισόδου προσφύγων και μεταναστών.Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές στην κινητοποίηση υπέρ πιο ανοικτής πολιτικής στους πρόσφυγες έκαναν πορεία από το Χάιντ Παρκ μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο με σφυρίχτρες, ταμπούρλα και πανό όπως «οι μετανάστες δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι», «ανοίξτε τα σύνορα», ή «η ζωή των προσφύγων μετράει».

Τη διαδήλωση υποστηρίζουν διάφορες φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και ο «Συνασπισμός Σταματήστε τον Πόλεμο».

Παράλληλα, περίπου 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

«Όλα διεξάγονται με τάξη σε ηρεμία. Φροντίστε οι μεν τους δε» ανέφερε η αστυνομία της δανικής πρωτεύουσας στο Twitter, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα αλληλεγγύης που δημοσιεύθηκε στο Facebook.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» και στη Γενεύη της Ελβετίας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «δικαίωμα παραμονής», «σταματήστε τις επαναπροωθήσεις».

Χιλιάδες κόσμου προσέλκυσε και συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κρακοβία της Πολωνίας, με συνθήματα όπως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».

Στην πρωτεύουσα όμως της χώρας Βαρσοβία, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν με συνθήματα εναντίον της υποδοχής προσφύγων, με συνθήματα όπως «σήμερα πρόσφυγες, αύριο τρομοκράτες», «Πολωνία χωρίς Ισλάμ». Ανάμεσα στις πολωνικές σημαίες υπήρχαν ακόμη και κέλτικοι σταυροί.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει δείξει, μαζί με ορισμένες άλλες χώρες της ανατολικής ΕΕ, την αντίθεσή της στο σύστημα που προτείνει η Κομισιόν για μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλη την ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Στην Πράγα της Τσεχίας -η οποία είναι επίσης αντίθετη στις ποσοστώσεις- στο δρόμο κατέβηκαν πολίτες που αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων. Η συγκέντρωση είχε πλακάτ με μηνύματα εναντίον του χτισίματος τζαμιών ή συνθήματα όπως «σταματήστε τη μετανάστευση, σταματήστε τους τζιχαντιστές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024