Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα στην Αθήνα για τον νέο επικεφαλής της Task Force

Πρεμιέρα στην Αθήνα για τον νέο επικεφαλής της Task Force

Mε υπουργούς, γενικούς γραμματείς και στελέχη των υπουργείων συναντήθηκε κατά τον πρώτο, άτυπο γύρο των επαφών του στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Μάρτιν Φερβέι. Μεταξύ άλλων είδε τους υπηρεσιακούς υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη (Οικονομικών), Νίκο Χριστοδουλάκη (Οικονομίας), Αντώνη Μανιτάκη (Εσωτερικών) και Ιωάννη Γκόλια (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης).

Mε υπουργούς, γενικούς γραμματείς και στελέχη των υπουργείων συναντήθηκε κατά τον πρώτο, άτυπο γύρο των επαφών του στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Μάρτιν Φερβέι. Μεταξύ άλλων είδε τους υπηρεσιακούς υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη (Οικονομικών), Νίκο Χριστοδουλάκη (Οικονομίας), Αντώνη Μανιτάκη (Εσωτερικών) και Ιωάννη Γκόλια (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Structural Reform Support Service), Μάαρτεν Φερβέι (Maarten
Verwey), πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα για να έχει διερευνητικές συζητήσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με τη τεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σκοπός των συνομιλιών αυτών είναι να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν σημαντικές διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε το Βήμα την Κυριακή 6/10, από τον Οκτώβριο θα κινούνται χέρι – χέρι στην Αθήνα το κουαρτέτο (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ – ESM) μαζί με τη νέα Task Force της Κομισιόν, η οποία θα αναλάβει την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ολλανδός Μάρτιν Φερβέι διαδέχθηκε ήδη από τον Αύγουστο τον Χορστ Ράιχενμπαχ και αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές για την εφαρμογή του Μνημονίου 3.

Ο ολλανδός οικονομολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, συντονίζει μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων η οποία εντάσσεται στην«Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η υπηρεσία αυτή συστάθηκε τον Ιούλιο για να «προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ».

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ομάδα του κ. Φέρβει αποτελεί την «απάντηση» της Κομισιόν στις απαιτήσεις του Euro Summit της 12ης Ιουλίου και του Eurogroup της 14ης Αυγούστου για «αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» οι οποίες θα στοχεύουν:

  • Στην «αποπολιτικοποίηση» της ελληνικής διοίκησης.
  • Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα τόσο Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, η αποστολή της οποίας έληξε στις 30 Ιουνίου, όσο και του αντίστοιχου σχήματος της Κύπρου που ονομαζόταν Ομάδα Υποστήριξης.

Όπως συνέβη και στο παρελθόν η νέα Task Force αναμένεται να αναθέσει σε τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ την υποστήριξη για θέματα ειδικότητας του Ταμείου, όπως τα φορολογικά και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει καίρια σημασία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ενισχύει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εδραίωση αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την κατοχύρωση ενός σύγχρονου κράτους προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Η υπηρεσία αυτή θα συνδράμει επίσης τα Κράτη Μέλη στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση και χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Πρόκειται για έναν τομέα όπου στο παρελθόν, η τεχνική βοήθεια προς τα Κράτη Μέλη είχε θετικά αποτελέσματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024