Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ρήγμα απειλεί την Τουρκία ο όχλος στους δρόμους - Σκιά στις εκλογές

Με ρήγμα απειλεί την Τουρκία ο όχλος στους δρόμους – Σκιά στις εκλογές

Με βαθύ εσωτερικό ρήγμα απειλείται η Τουρκία, καθώς το Κουρδικό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο πόλεμος, ουσιαστικά, με το ΡΚΚ κινδυνεύει να ανάψει τη φωτιά της έντασης με ολόκληρη την κουρδική κοινότητα. Οι εικόνες πογκρόμ εναντίον των γραφείων του κουρδικού κόμματος HDP δυναμιτίζουν το κλίμα και ρίχνουν την σκιά τους στις κρίσιμες εκλογές.

Με βαθύ εσωτερικό ρήγμα απειλείται η Τουρκία, καθώς το Κουρδικό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο πόλεμος, ουσιαστικά, με το ΡΚΚ κινδυνεύει να ανάψει τη φωτιά της έντασης με ολόκληρη την κουρδική κοινότητα.

Οι εικόνες πογκρόμ εναντίον των γραφείων του κουρδικού κόμματος HDP -εκτός από τα κεντρικά στην Άγκυρα, και σε άλλες έξι πόλεις- μαζί με την επίθεση υποστηρικτών του Ερντογάν στα γραφεία της Hurriyet δυναμιτίζουν το κλίμα και ρίχνουν την σκιά τους στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα διεξαχθούν ειδικά στις κουρδικές περιοχές.Τη νύχτα προς Τετάρτη, ο όχλος περικύκλωσε και έβαλε φωτιά στα κεντρικά γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, κατεβάζοντας τη σημαία του κόμματος, μέχρι που αρκετή ώρα αργότερα επενέβη η αστυνομία και διέλυσε τους συγκεντρωμένους.

Ανάλογες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην Αλάνια, όπου τα εκεί γραφεία του κόμματος παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέραν της Άγκυρας, γραφεία του HDP έγιναν στόχος σε άλλες έξι πόλεις.

Πίσω από τις συγκεντρώσεις βρίσκεται το εθνικιστικό MHP, το οποίο έχει βγει στο δρόμο με σύνθημα «κατάρα στην τρομοκρατία». Το ίδιο και οι υποστηρικτές του κατηγορούν το φιλοκουρδικό HDP πως είναι ο «πολιτικός βραχίονας» του PKK.

Το εθνικιστικό στρατόπεδο προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την οργή στην Τουρκία για τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον στρατού και αστυνομίας: Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουν σκοτωθεί 29 ένστολοι στα νοτιοανατολικά, απολογισμός υψηλότερος και από ό,τι στις θερμότερες εποχές των τελευταίων χρόνων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπενθυμίζεται, εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, προχώρησαν και σε στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις πέραν των συνόρων.

Την εικόνα εσωτερικού χάους ενέτεινε η «πολιορκία», για δεύτερη νύχτα, υποστηρικτών του Ερντογάν στα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη.

Το πλήθος εκατοντάδων, φωνάζοντας το όνομα του τούρκου προέδορυ εναλλάξ με τη φράση «ο θεός είναι μεγάλος», πέταξε πέτρες στην είσοδο των γραφείων και σύμφωνα με την εφημερίδα μπήκε με τη βία στο χώρο πριν απομακρυνθεί από την αστυνομία.

Την οργή πυροδότησε tweet της εφημερίδας την Κυριακή, στο οποίο αναφορά του Ερντογάν για την αυτοδυναμία στην εκλογές συσχετιζόταν με την επίθεση στους τούρκους στρατιώτες.

Βαριά σκιά στις εκλογές, «γίνονται αδύνατες» λέει το HDP

Οι επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν την 1η Νοεμβρίου, και μαζί τους η νομιμοποίηση της επόμενης Εθνοσυνέλευσης, κινδυνεύουν επίσης να πέσουν θύμα της έκρυθμης κατάστασης και κυρίως όσον αφορά τις νοτιοανατολικές περιφέρειες με ισχυρό κουρδικό πληθυσμό.

Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στέρησε την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν.

Ωστόσο, ήδη εκφράζονται από πολλούς αμφιβολίες για το πώς θα μπορεί να διεξαχθεί η καθοριστική εκλογική διαδικασία στα νοτιοανατολικά (όπου και είναι προφανώς ισχυρότερο το HDP). Σε αρκετές περιοχές έχουν επιβληθεί μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία ενώ έχουν συνολικά συσταθεί πάνω από 100 προσωρινές «στρατιωτικές ζώνες».

Επιπλέον, υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος βίαιων ενεργειών μέχρι το στήσιμο της κάλπης αλλά και την ίδια την ημέρα της ψηφοφορίας -οι επιθέσεις εναντίον του HDP και η ένταση δεν είχαν λείψει καν από την προηγούμενη, κατά πολύ ηρεμότερη, προεκλογική περίοδο.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς είχε χαρακτηρίσει «αδύνατο» να στηθούν κάλπες υπό αυτές τις συνθήκες, λέγοντας πως με τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκλογές».

O Ντεμιρτάς επανήλθε την Τρίτη μετά τις νέες εξελίξεις: «Γίνεται αδύνατο να διενεργηθούν οι εκλογές δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντιγιάρμπακιρ. «Θέλουμε να γίνουν εκλογές, δεν λέμε πως δεν μπορούν να γίνουν, αλλά πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες» είπε ο επικεφαλής του HDP.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024