Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερυθραία, η τρίτη χώρα φυγής στο μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μεταπολεμικά

Ερυθραία, η τρίτη χώρα φυγής στο μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μεταπολεμικά

Οι Ερυθραίοι είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα των προσφύγων, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που φεύγουν προς την Ευρώπη -και μία σύντομη ματιά στην ρημαγμένη οικονομία της αλλά και την στυγνή δικτατορία του προέδρου Ισάιας Αφεργουόρκι δεν αφήνει καμία απορία.

Οι Ερυθραίοι είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα των προσφύγων, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που φεύγουν προς την Ευρώπη -και μία σύντομη ματιά στην ρημαγμένη οικονομία της αλλά και την στυγνή δικτατορία του προέδρου Ισάιας Αφεργουόρκι δεν αφήνει καμία απορία.

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων βρέθηκε σε καταυλισμό προσφύγων του Χιτσάτς, στην Αιθιοπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ερυθραία.

Το πλήθος των νέων προσφύγων που φορούν στολή είναι ένα από τα πρώτα ορατά σημάδια του τι συμβαίνει στην Ερυθραία: Μία από τις κύριες αιτίες της φυγής των νέων είναι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, επισήμως διάρκειας 18 μηνών η οποία όμως μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, οι νέοι της Ερυθραίας αναγκάζονται να υπηρετούν επ’ αόριστον στρατιωτική θητεία για να ριχτούν στα καταναγκαστικά έργα, σύμφωνα με το ΟΗΕ.

Η Ερυθραία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993. Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των διεθνών καταλόγων ως προς τις πολιτικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Εκθεση των Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε τον Ιούνιο «συστηματικές, γενικευμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το καθεστώς της Ερυθραίας, σε τέτοια έκταση που μπορεί να συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μετά τον πόλεμο ανεξαρτησίας κατά της Αιθιοπίας, ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Ερυθραίας Ισάιας Αφεργουόρκι ανέλαβε την προεδρία της χώρας του το 1993. Και εκεί βρίσκεται έκτοτε, χωρίς εκλογές, χωρίς αντιπολίτευση.

Ο 69χρονος Αφεργουόρκι, τον οποίο πρώην αμερικανός πρεσβευτής περιέγραψε ως «ανισόρροπο προβοκάτορα«, ίδρυσε στη συνέχεια το μοναδικό κόμμα της χώρας, το Λαϊκό Μέτωπο για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, και κυβερνά με σιδηρά πυγμή.

Ακόμη και πριν την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ το 2009, η οικονομία της Ερυθραίας είχε καταρρεύσει. Το 2013, η Ερυθραία κατείχε την 181η θέση στις 187 χώρες στην κατάταξη του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Μόνο μερικές εκατοντάδες Ερυθραίοι που κατέφυγαν στην Αιθιοπία εξασφάλισαν το 2014 μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι μόνες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που προσέφεραν θέσεις για τους Ερυθραίους Πρόσφυγες, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Σουηδία, δεν δέχθηκαν παρά 12 άτομα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024