Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φλιμπανσερίνη: Μπορεί ένα χάπι να επαναφέρει την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες;

Φλιμπανσερίνη: Μπορεί ένα χάπι να επαναφέρει την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες;

Μια στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει μειωμένη ερωτική επιθυμία και η θεραπεία είναι δύσκολη καθώς η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία είναι πολυπαραγοντική και όχι τόσο απλή όσο η ανδρική. Στην προσπάθεια να βρεθεί η καταλληλότερη θεραπεία για τη μειωμένη γυναικεία λίμπιντο τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν φάρμακα που διαστέλλουν τις αρτηρίες, ορμονικοί παράγοντες και ψυχιατρικά σκευάσματα.

Μια στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει μειωμένη ερωτική επιθυμία και η θεραπεία είναι δύσκολη καθώς η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία είναι πολυπαραγοντική και όχι τόσο απλή όσο η ανδρική. Στην προσπάθεια να βρεθεί η καταλληλότερη θεραπεία για τη μειωμένη γυναικεία λίμπιντο τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν φάρμακα που διαστέλλουν τις αρτηρίες, ορμονικοί παράγοντες και ψυχιατρικά σκευάσματα.

Αρκετές είναι οι μελέτες που έδειξαν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, όμως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως για παράδειγμα το αυτοκόλλητο τεστοστερόνης που δοκιμάστηκε για να βελτιώσει τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας των ανδρών δοκιμάστηκαν επίσης και στις γυναίκες, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ενώ αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δεν έχουν καμία επίδραση στην ερωτική επιθυμία που αναμφισβήτητα παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Φλιμπανσερίνη: Το πρώτο φάρμακο που πήρε έγκριση

Η φλιμπανσερίνη αρχικά μελετήθηκε ως άλλη μία αντικαταθλιπτική θεραπεία πριν αναδιαμορφωθεί σε ένα φάρμακο για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία των γυναικών. Ύστερα από δύο απορρίψεις της σχετικής αίτησης και αφού μεσολάβησαν αρκετές συζητήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, η φλιμπανσερίνη πήρε τελικά την έγκριση στις 18 Αυγούστου κατόπιν συστάσεων ειδικής επιτροπής που πρότεινε τη διάθεση του φαρμάκου.

Το φάρμακο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από την φαρμακευτική εταιρία Spout Pharmaceuticals στα μέσα του Οκτώβρη, με την εμπορική ονομασία Addyi.

Πώς δρα και σε ποιές γυναίκες;

Δεν είναι σαφές γιατί το φάρμακο αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά οι ερευνητές στοχεύουν στην ικανότητά του να αυξάνει τη ντοπαμίνη, που αποτελεί χημική ουσία του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την όρεξη αλλά και να μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας άλλης χημικής ουσίας που συνδέεται με αισθήματα κορεσμού.

Το χάπι απευθύνεται στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης δεν οφείλεται σε κάποια νόσο ή σε διαπροσωπικά προβλήματα με τον σύντροφό τους.

Οι επικριτές της θεραπείας επισημαίνουν ότι, στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν η επίδραση στη λίμπιντο δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ίδια για όλες τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον FDA, η φλιμπανσερίνη φαίνεται ότι βοηθάει μόνο το 8 – 13% των γυναικών.

«Πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό», σύμφωνα με τον Δρ Άντριαν Φου-Μπερμαν διευθυντή στο Πανεπιστήμιο «Georgetown PharmedOut», ο οποίος μελέτησε την εκστρατεία μάρκετινγκ γύρω από την φλιμπανσερίνη, που την περιγράφει «μέτριο αφροδισιακό με τρομακτικές παρενέργειες» .

Είναι ασφαλές;

Οι έρευνες έδειξαν ότι περίπου μια στις πέντε γυναίκες που πήραν το φάρμακο ανέφεραν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Η εισηγητική έκθεση υπέρ του φαρμάκου επισημαίνει ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και αφού προηγουμένως οι γιατρός ενημερώνει για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η επικίνδυνη μείωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί μάλιστα σε συνδυασμό με αλκοόλ, να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των αισθήσεων.

Προσοχή χρειάζεται και για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία, αντιμυκητιασικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Δεν έχει μελετηθεί η αλληλεπίδραση της φλιμπανσερίνης με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, η εμφάνιση άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών ή επιπλοκών, ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες, δεδομένου ότι οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν «έτρεξαν» για μικρά μόνο χρονικά διαστήματα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν αντενδείκνυται, ωστόσο τα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή επηρεάζονται και από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά συνέπεια οι γυναίκες που αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία θα πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη καρδιολογικών προβλημάτων.

Γιατί διαφέρει από τον ανδρικό χάπι;

Αντίθετα με τη φλιμπανσερίνη που αποτελεί κατεξοχήν «αφροδισιακό» φάρμακο, οι αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης που χορηγούνται στον άνδρα ως φάρμακα πρώτης γραμμής για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας δεν επιδρούν στον εγκέφαλο, αλλά αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος, βελτιώνοντας τη στύση και όχι την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Επιπλεόν, αντίθετα με τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας τα οποία χορηγούνται πριν τη σεξουαλική επαφή, η φλιμπανσερίνη θα πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση για όσο διάστημα οι γυναίκες επιθυμούν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το φάρμακο δεν έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην περίπτωση ξηρότητας του κόλπου που οδηγεί σε επώδυνη επαφή. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να διακόπτεται μετά από οκτώ εβδομάδες, αν η γυναίκα που το παίρνει δεν δει την ερωτική της επιθυμία να βελτιώνεται.

health.in.gr

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας δώσατε δύναμη να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα – Ζήτω ο Θρύλος» (vid)

Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στον κόσμο του πειραϊκού συλλόγου, μετά την κατάκτηση του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024