Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους ασυνεπείς ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους ασυνεπείς ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν δεν συμμορφώνονται στην φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν δεν συμμορφώνονται στην φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού παλμού και προκύπτει από την ασταθή σύσπαση των άνω κοιλίων της καρδιάς. Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η αρύθμιστη υπέρταση μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής.

Κι ενώ η η πάθηση έχει πολύ καλή πρόγνωση, όταν διαγιγνώσκεται εγκαίρως και ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μείζον ζήτημα αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενή στην θεραπευτική αγωγή, που έχει ως απώτερο στόχο την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, «οι αναστολείς της βιταμίνης Κ, παρότι είναι αντιπηκτικά φάρμακα πολύ αποτελεσματικά, σωτήρια στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφανίζουν δυσκολίες στη χορήγησή τους, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιούν τη διατροφή τους και να αποφεύγουν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα που περιέχουν βιταμίκη Κ, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών».

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς που κάνουν θεραπεία με παλαιότερης γενιάς φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή πρέπει να υποβάλλονται σε μηνιαία βάση σε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους και την τυχόν τροποποίηση της δοσολογίας τους.

«Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τόσο η μη σταθερή αποτελεσματικότερη των παλαιότερης γενιάς φαρμάκων, όσο και η παράλληλη χρήση άλλων σκευασμάτων για συνυπάρχοντα νοσήματα, εύλογα οδηγεί το 60% των ασθενών σε ελλιπή θεραπεία, παρότι χρησιμοποιούν τα φάρμακα, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Ωστόσο, τα νεώτερης γενιάς φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή, όπως η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη, λύνουν αυτά τα προβλήματα, αφού οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν κάθε μήνα εξετάσεις αίματος, ούτε να τροποποιούν τη διατροφή τους, αφού έχουν σταθερή αποτελεσματικότητα» εξηγεί ο κ. Βλαχόπουλος.

«Συνεπώς, το μεγάλο πρόβλημα στην Καρδιολογία σήμερα δεν είναι η έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων, αλλά η απλή και εύκολη χρήση τους, καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι η συμμόρφωση των καρδιοπαθών στη θεραπεία», προσθέτει ο γάλλος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού I, Ζιλ Μονταλεσκο.

Εξάλλου, η μελέτη Aegean επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δρ Μονταλεσκο έδειξε ότι, όταν οι ασθένεις έχουν ένα φάρμακο που τους «λύνει τα χέρια» δεν ασχολούνται με τη θεραπεία, απλώς την ακολουθούν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024