Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουζάλας: Στόχος μας η γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων

Μουζάλας: Στόχος μας η γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων

Διττός είναι ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον χειρισμό του προσφυγικού: Να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων και να θεραπεύσει την όχληση για την τοπική κοινωνία. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, προχωρά σε ενίσχυση των υπηρεσιών που πραγματοποιούν την καταγραφή των προσφύγων, ώστε να γίνεται γρηγορότερα. Με τον τρόπο αυτό, οι πρόσφυγες θα είναι σε θέση να φύγουν από τα νησιά πριν φθάσουν οι επόμενοι.

Διττός είναι ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον χειρισμό του προσφυγικού: Να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων και να θεραπεύσει την όχληση για την τοπική κοινωνία.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό, προχωρά σε ενίσχυση των υπηρεσιών που πραγματοποιούν την καταγραφή των προσφύγων, ώστε να γίνεται γρηγορότερα. Με τον τρόπο αυτό, οι πρόσφυγες θα είναι σε θέση να φύγουν από τα νησιά πριν φθάσουν οι επόμενοι.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης, η κατάσταση είναι πολύ οξυμένη και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει έντονες προσπάθειες για τον χειρισμό του προσφυγικού.

«Πρέπει αφενός να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αφετέρου να θεραπεύσουμε την όχληση για την τοπική κοινωνία. Αν δεν τα κάνεις μαζί, διακινδυνεύεις να βγει η τοπική κοινωνία εναντίον, να πάρουν οι ακροδεξιές απόψεις το πάνω χέρι» υπογράμμισε.

Επικαλούμενος την εμπειρία που είχε από την αυτοψία που έκανε στην Κω, σημείωσε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και ο τοπικός πληθυσμός έχει παράπονα, καθώς η προσφυγική κρίση συνέβη μέσα στην τουριστική σεζόν και αυτό του κόστισε.

Ωστόσο, παρατήρησε, «μιλώντας και με τον δήμαρχο (με τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα είχε έρθει σε αντιπαράθεση) με στόχο να βρεθεί κάποια λύση, νομίζω ότι μπορείς να βρεις μια άκρη».

Ο Γιάννης Μουζάλας, ιδρυτικό μέλος των «Γιατρών του Κόσμου», υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προβλήματος χρειάζεται δύο άξονες: Να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής, που να μην είναι στρατόπεδα, ούτε να παραμένουν οι πρόσφυγες εκεί για πολύ, καθώς και η γρήγορη καταγραφή των προσφύγων, για να φεύγουν γρήγορα από τα ελληνικά νησιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικεντρώνει, στον περιορισμένο χρόνο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δώσει τη λύση της γρήγορης καταγραφής – γρήγορης προώθησης. Προανήγγειλε αύξηση προσωπικού και εξοπλισμού για την καταγραφή των προσφύγων και τόνισε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν υλοποιηθεί τέτοιες κινήσεις.

Εξήγησε ότι και η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να φορτιστεί περαιτέρω και πρόσθεσε ότι «έως 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες τους αντέχουν, αλλά αν φθάσουν επιπλέον 7.000, δεν προλαβαίνουμε να αποφορτίσουμε την «ατμόσφαιρα»· θα ξεφύγει η κατάσταση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε την ανάγκη να μην διακόπτεται η ροή των προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά και τα σύνορα.

Ερωτηθείς εάν με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα «διαφημίζεται» ως πέρασμα μεταναστών, τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν πουθενά. Προερχόμενοι από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ (λόγω των τζιχαντιστών) πάντα βρίσκουν τρόπους και οδούς για να διαφύγουν, ακόμη και τους πιο δύσκολους, ανέφερε.

Παρατήρησε, δε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, από εκείνους που φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές, το 80% είναι πρόσφυγες από αυτές τις εμπόλεμες χώρες και κατά 20% (οικονομικοί) μετανάστες. «Το μεταναστευτικό επηρεάζει λίγο. Το προσφυγικό είναι το βασικό πρόβλημα» είπε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρώπη, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να καταγράφει ώστε να καθιστά το πρόβλημα ορατό. Τόνισε, πάντως, ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

«Ευτυχώς, κάτω από την πίεση των προσφυγικών ρευμάτων, στην Ευρώπη ωριμάζουν τα πράγματα» επισήμανε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η βασική αρχή της Ευρώπης είναι ευθύνη-αλληλεγγύη και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή λύση είναι η κατανομή των προσφύγων. Προανήγγειλε, δε, επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου την Πέμπτη, τον οποίο όπως είπε θα συνοδεύσει στην Κω.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε πως αποδέχθηκε την κολακευτική πρόταση που του έγινε, καθώς του έδωσε την αίσθηση της ευθύνης, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο παραμονής στο υπουργείο. «Μπορώ να προσφέρω στον ίδιο τομέα από άλλη θέση» είπε.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024