Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Προσεκτική δήλωση Λούλα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα

Βραζιλία: Προσεκτική δήλωση Λούλα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα

Tην ώρα που η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό και η χώρα παραμένει σε ύφεση, ο τέως πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα εμφανίζεται πρόθυμος να ριχτεί στη μάχη των εκλογών του 2018. H δήλωσή του, πάντως, ήταν αρκετά προσεκτική.

Tην ώρα που η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό και η χώρα παραμένει σε ύφεση, ο τέως πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα εμφανίζεται πρόθυμος να ριχτεί στη μάχη των εκλογών του 2018.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο τέως πρόεδρος (2002-2010) έκανε μια μάλλον προσεκτική δήλωση: «Ελπίζω να είναι άλλοι υποψήφιοι» τόνισε, αλλά έσπευσε να επιτεθεί στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση: «Αν πιστεύουν ότι θα κερδίσουν, ότι το κόμμα μας έχει τελειώσει, τότε αν χρειαστεί θα πω στη μάχη, ώστε η Αντιπολίτευση να μην κερδίσει τις εκλογές.»

Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά αντιπολίτευση πέτυχε σημαντικά υψηλό ποσοστό στις προεδρικές εκλογές του 2014. Η Ντίλμα Ρουσέφ κέρδισε στον δεύτερο γύρο, οριακά: συγκέντρωσε 51,6%, έναντι 48,4% του Αέσιο Νέβες. Ήταν η μικρότερη διαφορά των τελευταίων προεδρικών αναμετρήσεων.

Από τότε που κέρδισε τις εκλογές, τίποτα δεν μοιάζει να πηγαίνει καλά στην πρόεδρο. Η ίδια ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών -λιτότητας με λίγα λόγια- ζητώντας από τους συμπολίτες της να κάνουν υπομονή.

Πρόσφατα σε συνέντευξή της αναγνώρισε ότι έκανε λάθος στο θέμα της οικονομίας: «Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτό που πιστεύαμε» τόνισε.

Πριν από ένα 24ωρο, τα επίσημα στατιστικά έδειξαν ότι η βραζιλιάνικη οικονομία είναι σε ύφεση: συρρίκνωση 1,9% το β’ τρίμηνο του 2015, έναντι -0,7% συρρίκνωσης στο α’ τρίμηνο του έτους.

Και τα στοιχεία για τα επόμενα τρίμηνα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Και όλα αυτά, ενώ η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυδάπανο Μουντιάλ του 2014, είχε εξαγριώσει τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν να ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε αθλητικές εγκαταστάσεις, την ώρα που άλλοι τομείς χρειάζονταν περισσότερη στήριξη. Και ας προσπαθούσε η πρόεδρος με τηλεοπτικά της διαγγέλματα να πείσει τους συμπολίτες της ότι τα έργα θα μείνουν.

Πρόσφατη έρευνα της Datafolha, έδειξε ότι η δημοτικότητα της Ρουσέφ βρίσκεται στο 8%, ποσοστό παραπλήσιο με το 7,7% που καταγράφηκε σε άλλη δημοσκόπηση.

Είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Βραζιλίας μετά το τέλος της δικτατορίας του 1985, καθώς το 71% των πολιτών θεωρεί από «κακή» ως «πολύ κακή» την επίδοση της κυβέρνησής της, από 65% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, τον Ιούνιο.

Δεν είναι μόνο η ύφεση που κοστίζει στην πρόεδρο Ρουσέφ. Το σκάνδαλο διαφθοράς του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras ρίχνει εδώ και πολλά χρόνια βαριά τη σκιά του στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ούτε ο «Λούλα» ούτε η Ρουσέφ έχουν προσωπική ανάμειξη στα σκάνδαλα και στις υποθέσεις δωροδοκίας, κατά συνέπεια είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσει κανείς για καθαίρεση της προέδρου.

Ωστόσο, το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κατά συνέπεια επάνω του πέφτουν οι περισσότερες σκιές.

Είναι ακόμα νωρίς για να προβλέψει κανείς τις επόμενες κινήσεις του τέως προέδρου, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Προς το παρόν, η Ρουσέφ συνιστά υπομονή. Στους πολίτες, ενδεχομένως και στον πολιτικό της μέντορα…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024