Στους 71 ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων -πιθανότατα Σύριοι- που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία, ενώ φρικιαστικές λεπτομέρειες που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως: Όλα δείχνουν πως οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια, ενώ μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών, συλλήψεις στην Ουγγαρία.

Στους 71 ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων -πιθανότατα Σύριοι- που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία, ενώ φρικιαστικές λεπτομέρειες που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως: Όλα δείχνουν πως οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια, ενώ μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά. Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ουγγαρία ως μέλη του δικτύου των διακινητών.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να ζητά να μπορούν οι υποψήφιοι για άσυλο να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την Παρασκευή, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν είναι 71. Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για 50.

Στις επίσημες ανακοινώσεις από την αυστριακή αστυνομία το μεσημέρι της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε ότι νεκροί βρέθηκαν 59 άνδρες, 8 γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Βρέθηκαν συριακά έγγραφα σε ορισμένες σορούς.

Η αστυνομία εκτιμά πως ο θάνατος των 71 πιθανότατα οφείλεται σε ασφυξία. Θεωρείται επίσης πως το φορτηγό ήταν σταθμευμένο για τουλάχιστον ένα 24ωρο στο σημείο που βρέθηκε μέχρι να ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Στην Ουγγαρία, η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακινητών που εμπλέκεται στο περιστατικό. Η αυστριακή πλευρά περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι έγιναν τρεις συλλήψεις και ανέφερε ότι πιθανολογείται πως το δίκτυο είχε δραστηριότητα στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Αρχικές αναφορές από την ουγγρική πλευρά δεν απέκλειαν τα «πλοκάμια» του δικτύου να βρίσκονται και στη Ρουμανία.

Το εάν η Αυστρία ήταν ο τελικός προορισμός ή απλώς ενδιάμεσος για ακόμη πιο δυτικά ή βόρεια είναι ακόμη ασαφές.

Η κατάσταση των σορών έδειχνε πως ο θάνατος είχε επέλθει δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό τους. Το σημείο που βρέθηκε είναι σχετικά κοντά στα σύνορα και, έστω κι αν δεν είναι εξακριβωμένο πότε μπήκε το φορτηγό στη χώρα, συνάγεται ότι όταν φορτηγό κινείτο στην Αυστρία, οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, από το κεντροδεξιό ÖVP, κάλεσε σε αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ ώστε όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των «28».

Καθώς αυτό δεν είναι διασφαλισμένο με το παρόν καθεστώς, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να στραφούν σε δίκτυα διακινητών. Χορήγηση δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους» εξήγησε η Μιλκ-Λάιντερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr