Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ χαράζει την εξωτερική πολιτική του: «Δεν έχω χρόνο για ταξίδια»

Ο Τραμπ χαράζει την εξωτερική πολιτική του: «Δεν έχω χρόνο για ταξίδια»

«Ταξίδια; Δεν έχω χρόνο για ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την προσοχή μου τώρα». Αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της Independent. Και αυτή είναι λίγο - πολύ η θέση του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Ταξίδια; Δεν έχω χρόνο για ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την προσοχή μου τώρα». Αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της Independent. Και αυτή είναι λίγο – πολύ η θέση του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο μεγιστάνας του Real Estate, ο οποίος σύμφωνα με την πλειονότητα των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί ανάμεσα στους υπόλοιπους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους – έως και 16 μονάδες μπροστά από τον συνταξιούχο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον και ακόμη περισσότερο από τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους – έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών του ομιλιών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παραδέχεται ωστόσο ότι για την ώρα δεν έχει κανέναν σύμβουλο.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, η χώρα έχει τόσα προβλήματα, οι υποδομές μας καταρρέουν, οι γέφυρες, τα αεροδρόμια. Εχουμε τόσα προβλήματα που σκοπεύω να περάσω πολύ χρόνο εδώ. Θα φτιάξουμε τη χώρα μας», δήλωσε σε βρετανό δημοσιογράφο αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης εκτός ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αφού δεν ταξιδεύει λοιπόν – και δεν το σκοπεύει – και αφού ο ίδιος ομολογεί ότι δεν έχει συμβούλους για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από πού ενημερώνεται; Από διάφορες «αυθεντίες» που εμφανίζονται κυρίως στην τηλεόραση, εξηγεί ο Τραμπ, αλλά και από τον Τύπο.

«Διαβάζω πολλές εφημερίδες. Διαβάζω επίσης πολλά περιοδικά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που μου αρέσουν και τους σέβομαι», υποστηρίζει. Σε κάθε περίπτωση – και πιθανότατα προς απάντηση όσων δεν θεωρούν ικανοποιητική αυτήν την ενημέρωση για έναν αμερικανό πρόεδρο – ο Τραμπ δεσμεύεται ότι σε δύο-τρεις βδομάδες θα ορίσει έναν ή και περισσότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο Τραμπ υπόσχεται να φέρει τα πάνω – κάτω σε διπλωματικό επίπεδο, όπως ακριβώς σκοπεύει να κάνει και εντός των αμερικανικών συνόρων.

Ήδη έχει αμφισβητήσει τις στρατιωτικές δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, έχει επιπλήξει τους γερμανούς ηγέτες που πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ θα αντιπαρατεθούν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο Πεκίνο για νομισματική χειραγώγηση, όπως και στην Ιαπωνία εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024