Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η σημασία της συμμετοχής σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου

Η σημασία της συμμετοχής σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου

Τα 100 μέτρα ανδρών είναι παραδοσιακά το πιο δημοφιλές αγώνισμα σε οποιαδήποτε διοργάνωση στίβου, εθνική ή διεθνής. Οσον αφορά, δε, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για έναν αθλητή να γονατίσει στον βατήρα και να ακούσει την εκπυρσοκρότηση της εκκίνησης. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, αφού και μόνο η πιθανότητα να βρεθείς δίπλα σε κάποιον από τους "ημίθεους" του σπριντ, αρκεί.

Τα 100 μέτρα ανδρών είναι παραδοσιακά το πιο δημοφιλές αγώνισμα σε οποιαδήποτε διοργάνωση στίβου, εθνική ή διεθνής. Οσον αφορά, δε, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για έναν αθλητή να γονατίσει στον βατήρα και να ακούσει την εκπυρσοκρότηση της εκκίνησης. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, αφού και μόνο η πιθανότητα να βρεθείς δίπλα σε κάποιον από τους «ημίθεους» του σπριντ, αρκεί.

Την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Πεκίνου διεξήχθησαν οι προ-προκριματικές σειρές των 100 μέτρων. Εκεί δηλαδή όπου λαμβάνουν μέρος όσοι έχουν χαμηλές επιδόσεις ή συμμετέχουν ως μοναδικοί εκπρόσωποι της χώρας τους. Ενας από αυτούς είναι και ο Τάσι Ντεντούπ που σήμερα ολοκλήρωσε την παρουσία του Μπουτάν σ΄αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι μόλις 17 ετών, αλλά ο μοναδικός που εκπροσώπησε τη χώρα της νότιας Ασίας στη διοργάνωση. Χρειάστηκε 12 δευτερόλεπτα και 15 εκατοστά για να «κόψει το νήμα» καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Την ίδια θέση θα έπαιρνε και στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, εναντίον των Ελλήνων συνομηλίκων του και μάλιστα θα απείχε αρκετά από τον προτελευταίο!

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ωστόσο, θεωρείται ως η τρίτη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ. Εκτός από αγωνιστικό, έχει και βαθύτατα κοινωνικό χαρακτήρα που προάγει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή και το ευ αγωνίζεσθαι. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα είχε δικαίωμα στο όνειρο ένας 17χρονος που προσπαθεί κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να προπονηθεί στον πρόποδες των Ιμαλαϊων.

Στο Παγκόσμιο του Πεκίνου συμμετέχουν 207 χώρες-μέλη της IAAF, ρεκόρ για οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στο Λονδίνο το 2012 μετείχαν 206 χώρες. Ωστόσο, για να φτάσει ο αριθμός σ΄αυτά τα… δυσθεώρητα ύψη, 90 χώρες έχουν μία και μοναδική εκπροσώπηση. Παράλληλα, η IAAF έχει εντάξει στους κόλπους της διάφορες ομοσπονδίες, που δεν ανήκουν σε κράτη-μέλη του ΟΗΕ ο οποίος αριθμεί 193 μέλη!

Οι 90 χώρες που εκπροσωπούνται μόνο με έναν αθλητή ή αθλήτρια:

Αφγανιστάν, Ανγκίλα, Αρούμπα, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μπρουνέι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Καμπότζη, Κονγκό, Δημοκρατία Κονγκό, Κομόρος, Τσαντ, Δομινίκα, Γκάμπια, Γουϊνέα Μπισάου, Γκάνα, Γιβραλτάρ, Γουϊνέα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράκ, Ιορδανία, Κιριμπάτι, Κόσοβο, Κουβέιτ, Λάος, Λιβύη, Λιβερία, Μακάο, Μαλαισία, Μαλάουι, Μαλδίβες, ΠΓΔΜ, Μάλι, Μαυροβούνιο, Μοντσεράτ, Μονακό, Μοζαμβίκη, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Νικαράγουα, Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, Ναούρου, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Παλάου, Ισημερινή Γουϊνέα, Γαλλική Πολυνησία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Σαν Μαρίνο, Νησιά Σολωμόντα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σάο Τόμε, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Τόνγκα, Τουρκμενισταν, Νησιά Τουρκς & Καϊκος, Τόγκο, Τουβάλου, Βανουάτου, Υεμένη, Βιετνάμ, Άγιος Βικέντιος, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σεϋχέλλες, Παραγουάη, Νεπάλ, Μάλτα, Μιανμάρ, Μαδαγασκάρη, Λίβανος, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Γκουάμ, Γεωργία, Μικρονησία, Πράσινο Ακρωτήρι, Νησιά Κουκ, Μπενίν, Αρμενία, Ανγκόλα, Ανδόρα, Αλβανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024