Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονάδες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω, Λέρο και Χίο

Μονάδες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω, Λέρο και Χίο

Άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Παναγιώτης Νίκας. Έκτακτο σχέδιο δράσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Για τον Πειραιά σαλπάρει το απόγευμα της Τρίτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου.

Άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Παναγιώτης Νίκας.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα. Αλλά μέχρι τότε η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, εξήγησε ο ίδιος, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Τα σημεία στα τρία νησιά έχουν εντοπιστεί, είπε ο κ. Νίκας, ενώ στη Λέρο ζητείται η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ για τις Κινητές Μονάδες, η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις και με ιδρύματα.

Σαλπάρει για Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»

Για τον Πειραιά σαλπάρει το απόγευμα της Τρίτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο θα σταματήσει στη Λέρο, απ’ όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες, και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί προς Πειραιά.

Αμέσως μετά την αποβίβαση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, το πρωί της Τετάρτης, θα γίνει ανεφοδιασμός του πλοίου ώστε να επιστρέψει στην Κω.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 3.000 μετανάστες.

Σχέδιο δράσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης (προϋπολογισμού 300.000 ελβετικών φράγκων) για τη διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Αθήνα.

Το σχέδιο, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, περιλαμβάνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικά είδη) σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κω και θα ακολουθήσουν, άμεσα, η Λέσβος και στη συνέχεια η Σάμος και η Χίος.

Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα, με παρουσία κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής καθώς και Σαμαρειτών, σε δύο βάρδιες.

Οι εθελοντές έχουν αναλάβει, κυρίως, τη διανομή του φαγητού (τρία γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον παιδότοπο του Κέντρου, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί επιλαμβάνονται περιπτώσεων που χρήζουν υποστήριξης ή παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024