Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με 222 «ναι» ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, 44 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με 222 «ναι» ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, 44 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το τρίτο μνημόνιο. Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και έτσι έχασε τη δεδηλωμένη. Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον Αλ.Μητρόπουλο, αίσθηση προκάλεσε και πάλι η Ζ.Κωνσταντοπούλου που ζήτησε νέα ψηφοφορία.

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 44 βουλευτές, όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και έχασε τη δεδηλωμένη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ο βουλευτής Γ. Ακριώτης ήταν απών -και κατά πληροφορίες όχι τυχαία.

Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο καταψήφισαν οι βουλευτές Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.

Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.

Δεδομένου του αποτελέσματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει από το Σώμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τις 20 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλήθηκε να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, αφού έχασε τη δεδηλωμένη. Η κ. Γεροβασίλη αρκέστηκε να πει, παρά τα συνεχή ερωτήματα, ότι θα ακολουθηθούν όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μετά το τέλος της ψηφοφορίας διατύπωσε ενστάσεις ως προς τη διαδικασίας, ζητώντας να γίνει νέα ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου.

«Καθένας και κάθε μία αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον λαό και τη χώρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας που ήταν παρών στην αίθουσα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ.Μητρόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024