Αποζημιώνεται αστυνομικός που είχε τραυματίσει το 2001 ο Πάσσαρης
Το ελληνικό δημόσιο έχει ευθύνη για τον τραυματισμό αστυνομικού κατά την απόδραση του Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και λόγω ηθικής βλάβης θα πρέπει να του καταβάλει χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ, έκρινε με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Το ελληνικό δημόσιο έχει ευθύνη για τον τραυματισμό αστυνομικού κατά την απόδραση του Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και λόγω ηθικής βλάβης θα πρέπει να του καταβάλει χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ, έκρινε με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας κάνοντας δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει ο αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά του Κ. Πάσσαρη, διεκδικώντας αποζημίωση για τα όσα υπέστη.
Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2001 και εκτός από τον τραυματισμό του αστυνομικού από τις σφαίρες του Κ. Πάσσαρη είχαν τραυματιστεί θανάσιμα και δυο συνάδελφοί του.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού και έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου για τον τραυματισμό του, λόγω παράλειψης των οργάνων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ) για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό ώστε να αποτραπεί η επίθεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, τα αρμόδια όργανα δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο Κ. Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας», αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμό που όμως αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.
Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό το δικαστήριο απέρριψε ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητά του στον τραυματισμό του κρίνοντας ότι ακόμη και αν έφερε όπλο, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του. Και αυτό λόγω του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτό έλαβε χώρα . Κατά τους δικαστές, τέλος, ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπέδων στον κρατούμενο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία – Γιατί δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
- Ποια ηλικιακή κατηγορία κινδυνεύει περισσότερο από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
- Το «πείραμα» του Γκρατς – Ο θρίαμβος μιας κομμουνίστριας δημάρχου στην Αυστρία, στη «φωλιά» της Ακροδεξιάς
- Γιώτα Νέγκα και Κίτρινα Ποδήλατα στο Asteria Culture Festival
- The Expla-in Project | Είναι τα εθνικά θέματα πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης;
- Η νέα πόλη που ο Μασκ χτίζει στην άμμο του Τέξας
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 20 περιοχές της χώρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/adrien-sfSkPaeqkII-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442