Στις 29 Αυγούστου η απόφαση για τους τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera
Για τις 29 Αυγούστου αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη νέα δίκη με κατηγορούμενους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η πρώτη καταδίκη των οποίων σε ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι «μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες» προκειμένου να υποστηρίξουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη από τον στρατό το 2013.
Για τις 29 Αυγούστου αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη νέα δίκη με κατηγορούμενους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η πρώτη καταδίκη των οποίων σε ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.
«Αυτή η αναμονή είναι θανατηφόρα, θα περάσουμε έναν ακόμα μήνα οδύνης» δήλωσε ο Μπάχερ Μοχάμεντ, ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τον Αυστραλό Πίτερ Γκρέστε και τον Καναδό Μοχάμεντ Φάχμι.
Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι «μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες» προκειμένου να υποστηρίξουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη από τον στρατό το 2013.
Στην πρώτη δίκη τον Ιούνιο του 2014, ο Φάχμι και ο Γκρέστε είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών και ο Μοχάμεντ σε κάθειρξη 10 ετών. Εφετείο είχε ακυρώσει τις καταδικαστικές αποφάσεις και είχε διατάξει τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.
Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί την Πέμπτη, ωστόσο είχε αναβληθεί για σήμερα λόγω της κατάστασης της υγείας του δικαστή.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, άλλος δικαστής ανακοίνωσε νέα αναβολή, διευκρινίζοντας ότι ορισμένοι από τους συγκατηγορούμενους των δημοσιογράφων, που βρίσκονται υπό κράτηση, δε μπορούσαν να μεταφερθούν στο δικαστήριο.
Η νέα αναβολή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
«Το θράσος και η αδιάλειπτη έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων μας είναι χωρίς προηγούμενο!» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Φάχμι.
Η δικηγόρος του, Αμάλ Κλούνεϊ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν το δικαστήριο δεν αποφασίσει υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων την 29η Αυγούστου «ο πρόεδρος Σίσι οφείλει σύντομα να παρέμβει προκειμένου να διευθετήσει αυτήν την αδικία».
«Νιώθουμε αγανάκτηση και οργή. Θέλουμε απλά να αποδοθεί δικαιοσύνη και η (απονομή) της Δικαιοσύνης συνεχίζει να αναβάλλεται» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Al Jazeera, Ζιλ Τρεντλ.
«Αυτή η αναβολή καταδεικνύει ότι η δίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera δεν αποτελεί μία προτεραιότητα στην ατζέντα της αιγυπτιακής κυβέρνησης… επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλοντας έναν «δικαστικό εφιάλτη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γιώργος Παπανδρέου για τη δήλωση Σέρβας υπουργού για το Κόσοβο: Η εθνοκάθαρση δεν είναι πολιτική επιλογή
- Πιστός στα… γούρια ο πρόεδρος της Αργεντινής: «Θα δω τον τελικό του Μουντιάλ από την τηλεόραση»
- «Τα παντελόνια-θάνατος της Zara»: Οι influencer τα θεωρούν τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο
- Φοιτητική στέγη: Γολγοθάς η εύρεση φοιτητικής κατοικίας – Στα ύψη τα ενοίκια, πολλά τα ασυντήρητα σπίτια
- Ιαπωνία: Νέοι κανόνες για την αυτοκρατορική διαδοχή – Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών από τον θρόνο
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442