Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάλμοντ: Αναπόφευκτο δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Σάλμοντ: Αναπόφευκτο δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «αναπόφευκτο» εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «αναπόφευκτο» εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, ο Σάλμοντ (βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, SNP) είπε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά το πότε θα γίνει. Σημείωσε, επίσης, ότι το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει η Νίκολα Στέρτζον, νυν Πρώτος Υπουργός στη Σκωτία.

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ, είπε: «Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη ‘δέσμευσή’ του. Η ‘δέσμευση’ αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο ‘devo max’ (σ.σ. υπέρ-αποκέντρωση), κι αυτό δεν συνέβη».

Το δεύτερο ζήτημα, λέει ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα -περίπτωση κατά την οποία η Σκωτία θα αναγκαζόταν να βγει από την ΕΕ, εξαιτίας της ψήφου των άγγλων πολιτών στο δημοψήφισμα για παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο βρετανός πρωθυπουργός επιμένει με στην πολιτική λιτότητας και σημειώνει ότι η οπτική για το τι είναι σωστό με κοινωνικούς όρους είναι άλλο ένα ζήτημα που ωθεί τα πράγματα προς ένα δημοψήφισμα.

Οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί κατηγόρησαν τον Σάλμοντ για «τακτικές bullying», λέγοντας ότι μπορεί ο Σάλμοντ να γκρινιάζει και να απειλεί όσο θέλει, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Σκωτσέζων πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για θέματα Σκωτίας, Ίαν Μάρεϊ, δήλωσε ότι ο Σάλμοντ έχει λάθος προτεραιότητες και σημείωσε ότι το SNP θα πρέπει να ασχολείται «με το χάος που έχει προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες» στη Σκωτία.

Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μετά το δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε.

Μετά την επιτυχία του SNP, το οποίο εξασφάλισε 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εκλογές του Μαΐου, η ηγέτις του κόμματος Ν.Στέρτζον δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο άμεσο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024