Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «αναπόφευκτο» εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, ο Σάλμοντ (βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, SNP) είπε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά το πότε θα γίνει. Σημείωσε, επίσης, ότι το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει η Νίκολα Στέρτζον, νυν Πρώτος Υπουργός στη Σκωτία.

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ, είπε: «Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη ‘δέσμευσή’ του. Η ‘δέσμευση’ αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο ‘devo max’ (σ.σ. υπέρ-αποκέντρωση), κι αυτό δεν συνέβη».

Το δεύτερο ζήτημα, λέει ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα -περίπτωση κατά την οποία η Σκωτία θα αναγκαζόταν να βγει από την ΕΕ, εξαιτίας της ψήφου των άγγλων πολιτών στο δημοψήφισμα για παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο βρετανός πρωθυπουργός επιμένει με στην πολιτική λιτότητας και σημειώνει ότι η οπτική για το τι είναι σωστό με κοινωνικούς όρους είναι άλλο ένα ζήτημα που ωθεί τα πράγματα προς ένα δημοψήφισμα.

Οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί κατηγόρησαν τον Σάλμοντ για «τακτικές bullying», λέγοντας ότι μπορεί ο Σάλμοντ να γκρινιάζει και να απειλεί όσο θέλει, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Σκωτσέζων πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για θέματα Σκωτίας, Ίαν Μάρεϊ, δήλωσε ότι ο Σάλμοντ έχει λάθος προτεραιότητες και σημείωσε ότι το SNP θα πρέπει να ασχολείται «με το χάος που έχει προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες» στη Σκωτία.

Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μετά το δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε.

Μετά την επιτυχία του SNP, το οποίο εξασφάλισε 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εκλογές του Μαΐου, η ηγέτις του κόμματος Ν.Στέρτζον δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο άμεσο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο