Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ έφθασε στο Άντεν της Υεμένης

Ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ έφθασε στο Άντεν της Υεμένης

Πλοίο ναυλωμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια που θεωρητικά αρκεί για να τραφούν 180.000 άνθρωποι για έναν μήνα, ελλιμενίστηκε την Τρίτη, έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αναμονής, στο λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη. Είναι το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που φθάνει από το ξέσπασμα της τρέχουσας φάσης της σύγκρουσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Πλοίο ναυλωμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια που θεωρητικά αρκεί για να τραφούν 180.000 άνθρωποι για έναν μήνα, ελλιμενίστηκε την Τρίτη, έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αναμονής, στο λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη. Είναι το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που φθάνει από το ξέσπασμα της τρέχουσας φάσης της σύγκρουσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Το Άντεν και οι επαρχίες της νότιας Υεμένης δεν ήταν μέχρι τώρα προσβάσιμες για να διανεμηθεί επισιτιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Υεμένης- εκτιμάται ότι βρίσκεται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας που χαρακτηρίζεται από «κρίσιμη» έως «έκτακτη ανάγκη».

«Αυτό είναι το πρώτο ναυλωμένο από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πλοίο που αγκυροβολεί στον λιμένα αφότου ξέσπασε η σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προγράμματος Πίτερ Σμέρντον. «Έχουμε ναυλώσει κι άλλα πλοία τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να πλεύσουν προς το Άντεν με περισσότερα τρόφιμα και καύσιμα» ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, το WFP είχε αποσπάσει μέσω διαπραγματεύσεων την υπόσχεση ότι θα επιτρεπόταν σε δυο φάλαγγες φορτηγών με τρόφιμα να εισέλθουν στην επαρχία Άντεν, αλλά κατόπιν ανέφερε ότι ο ελλιμενισμός ενός πλοίου που θα μετέφερε τα εν λόγω οχήματα και τρόφιμα ήταν αδύνατος διότι μαίνονταν μάχες γύρω από την περιοχή του λιμανιού.

Υεμενίτες μαχητές προσκείμενοι στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και δυνάμεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Άντεν και κατόπιν εκδίωξαν τους σιίτες αντάρτες Χούτι από τις τελευταίες οχυρές θέσεις που συνέχιζαν να ελέγχουν, στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Ο Σμέρντον κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας από το πλοίο και να επιτρέψουν επίσης την επανέναρξη του εμπορίου, κάτι που όπως τόνισε είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

«Εμείς [ο ΟΗΕ] δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό» τόνισε ο εκπρόσωπος του WFP. «Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο εάν επιτραπεί στους εμπόρους να εισάγουν τρόφιμα και να τα διανείμουν σε όλη τη χώρα» προσέθεσε.

Πέραν του πλοίου του WFP, στο λιμάνι έδεσε επίσης κι ένα δεύτερο σκάφος, το οποίο έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

Το δεύτερο πλοίο, που έστειλαν οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταφέρει «ιατροφαρμακευτική βοήθεια 2.315 τόνων», σύμφωνα με τον ίδιο. Τα ΗΑΕ είχαν καταφέρει να διανείμουν και τον Μάιο ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του λιμένα του Άντεν, αλλά όχι υπό τη σημαία του ΟΗΕ.

Η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που είχε ανακοινώσει ο ΟΗΕ για την 10η Ιουλίου δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, καθώς συνεχίστηκε η σύρραξη η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.640 ανθρώπους, εκ των οποίων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι 1.693 είναι άμαχοι.

Το 80% του πληθυσμού -δηλαδή 21 εκατ. άνθρωποι- έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια ή/και προστασία, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη αδυνατούν να τραφούν ή να βρουν πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ οι μάχες συνεχίζονταν στο Άντεν, παράλληλα στη Σαναά οι αντάρτες ανακοίνωσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος της πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που πολλαπλασιάζει τις ενέργειές της στην Υεμένη, έπειτα από τις πρώτες επιθέσεις της με 142 νεκρούς την 21η Μαρτίου στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ακόμη 11 αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν τη χθεσινή νύχτα σε επιθέσεις στη Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν από τη δική τους πλευρά το θάνατο ενός αξιωματικού των ενόπλων τους δυνάμεων, του τρίτου στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024