Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η μάχη της γενιάς μας»: Σχέδιο Κάμερον κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού

«Η μάχη της γενιάς μας»: Σχέδιο Κάμερον κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας στρατηγικό πλάνο με ορίζοντα πενταετίας για την καταπολέμηση του εγχώριου εξτρεμισμού -ζήτημα το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίσει «μάχη της γενιάς μας»- και θα δεσμευτεί ότι θα πατάξει τους υπεύθυνους για τη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών βρετανών μουσουλμάνων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας στρατηγικό πλάνο με ορίζοντα πενταετίας για την καταπολέμηση του εγχώριου εξτρεμισμού -ζήτημα το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίσει «μάχη της γενιάς μας»- και θα δεσμευτεί ότι θα πατάξει τους υπεύθυνους για τη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών βρετανών μουσουλμάνων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του αργότερα τη Δευτέρα στο Μπέρμιγχαμ, ο Κάμερον θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη χώρα, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στην πλήρη του μορφή εντός του έτους και επιδιώκει να σταματήσει την εξάπλωση στη χώρα της ακραίας ιδεολογίας όπως αυτή προωθείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Βασικός στόχος της στρατηγικής του θα είναι η καταπολέμηση της ανόδου των αποκαλούμενων «εγχώριων εξτρεμιστών», κάτι το οποίο ο Κάμερον υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την κατανόηση και την αντιμετώπιση των λόγων για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν να προσχωρήσουν στο Ισλαμικό Κράτος.

«Όταν οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκουν να στρατολογήσουν νεαρά άτομα υπέρ του δηλητηριώδους οράματός τους, μπορούν να τους προσφέρουν μία αίσθηση ότι ανήκουν κάπου, την οποία ενδεχομένως να μην έχουν εδώ στην πατρίδα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη ριζοσπαστικοποίηση, ακόμη και στη βία εναντίον άλλων Βρετανών με τους οποίους δεν έχουν στην ουσία δεσμούς», πρόκειται να πει ο Κάμερον, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

Ο Κάμερον αναμένεται να προειδοποιήσει ότι «ισχυρές, θετικές μουσουλμανικές φωνές» καταπνίγονται από εκείνους που ασπάζονται την εξτρεμιστική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους χωρίς ωστόσο να κηρύττουν ανοιχτά τη βία.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ακόμη μία έκθεση με τρόπους βελτίωσης της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις κοινότητες των εθνικών μειονοτήτων, ενώ θα επικεντρώσει την ομιλία του στο να πείσει όσους σκέπτονται να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ να μην υποκύψουν στην υποτιθέμενη «γοητεία» της ένταξης σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα είστε κάποιο προβεβλημένο μέλος ενός κινήματος. Γι’ αυτούς είστε αναλώσιμοι. Αν είστε αγόρι, θα σας κάνουν πλύση εγκεφάλου, θα τυλίξουν με βόμβες το σώμα σας και θα σας ανατινάξουν. Αν είστε κορίτσι, θα σας αιχμαλωτίσουν και θα σας κακοποιήσουν» αναμένεται να δηλώσει.

Περίπου 700 Βρετανοί εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στους κόλπους των τζιχαντιστών. Η απειλή ασφαλείας στη Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μία επίθεση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Τον περασμένο μήνα, 30 βρετανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλου τζιχαντιστή στην Τυνησία.

Την Κυριακή, ο Κάμερον δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της βοήθειας που προσφέρει η χώρα του στις ΗΠΑ για την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επιδιώξει την έγκριση του Κοινοβουλίου για επέκταση των αποστολών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η Βρετανία αυτή τη στιγμή συμμετέχει με αεροπορικά πλήγματα στο γειτονικό Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024