Τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά μετρούν τα Βάτικα Λακωνίας.

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και τα δύο ενεργά μέτωπα που υπήρχαν το Σάββατο (ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς το χωριό Καστανιά) έχουν αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς στην κορυφογραμμή του βουνού.

{{{ map }}}Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν και γαλλικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.

Χωρίς ρεύμα είχαν μείνει από χθες το απόγευμα πολλά σπίτια τόσο στη Νεάπολη, όσο και στις περιοχές γύρω από αυτή, αλλά και στα Κύθηρα, εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε σε δεκάδες πυλώνες της ΔΕΗ. Στη Νεάπολη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Χωρίς νερό παρέμεναν μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πολλά σπίτια στη Νεάπολη. Τα προβλήματα φαίνεται πως αποκαταστάθηκαν προς το βράδυ του Σαββάτου.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Δεκάδες σπίτια στα Βάτικα έχουν καεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές περισσότερα από 40 σπίτια.

Στο κέντρο της Νεάπολης, ένα συνεργείο  και το σπίτι που βρισκόταν πάνω από αυτό κάηκε ολοσχερώς.

Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

Φαρακλό, Κάμπος, Βελανίδια, Λάχι, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, Καστανιά, Παραδείσι, Νεάπολη ήρθαν αντιμέτωπα με τον πύρινο εφιάλτη.

Η πλαγιά του βουνού πάνω από τη Νεάπολη έχει καεί. Οι κάτοικοι είδαν τις φλόγες να φτάνουν πολύ κοντά στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε στο in.gr παραθεριστής στη Νεάπολης, η καταστροφή είναι μεγάλη. Πολλά στρέμματα με ελαιόδεντρα κάηκαν, κτήματα «λαμπάδιασαν», κτηνοτροφικές μονάδες υπέστησαν καταστροφές.

Ο ίδιος έφυγε από το σπίτι του το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με τα εγγόνια του, καθώς η ατμόσφαιρα στη Νεάπολη ήταν αποπνικτική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε ο πανέμορφος οικισμός Παραδείσι. Ο οικισμός ήταν κτισμένος μέσα σε καταπράσινο τοπίο, κάτω από μία πηγή νερού και κοφτερών βράχων που ορθώνονται πάνω από αυτόν.

Διαβάστε επίσης

Η αποτίμηση των ζημιών θα γίνει από τη Δευτέρα, οπότε στην περιοχή θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Βασικό θέμα αναμένεται να είναι η χορήγηση ζωοτροφών, καθώς έχουν καεί οι βοσκότοποι της περιοχής.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 19 Ιουλίου 2015, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής,

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),

• Περιφέρεια Πελοποννήσου,

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ