Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις φλόγες η Λακωνία, κάηκαν σπίτια στη Νεάπολη και σε χωριά

Στις φλόγες η Λακωνία, κάηκαν σπίτια στη Νεάπολη και σε χωριά

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, πάνω από τη Νεάπολη. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο το ένα μέτωπο (αυτό στην Νεάπολη) έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Δεκάδες σπίτια έχουν καεί στην περιοχή. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος. Ένας 58χρονος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πυρκαγιά στον Καρέα, πύρινα μέτωπα σε Νέα Αρτάκη, Αργολίδα και Μαλακάσα

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, πάνω από τη Νεάπολη.
{{{ map }}}
Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση.

Ένας 58χρονος Ελληνο-ελβετός, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ μαινόταν η φωτιά.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ένα μέτωπο της φωτιάς (αυτό που βρίσκεται στη Νεάπολη και τα χωριά γύρω από την κωμόπολη) έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό, το οποίο κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Πάντως, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτήριζε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Κάτοικος στη Νεάπολη δήλωσε στο in.gr ότι αν και η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, οι άνεμοι είναι ακόμα ισχυροί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η φωτιά έχει κάψει ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ενώ κτήματα και ελαιόδεντρα έχουν γίνει στάχτη.

«Από αύριο θα φανεί το πλήρες μέγεθος της καταστροφής» σημείωσε. Παράλληλα, είπε ότι φωτιά έπιασαν κοντέινερ που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας της Νεάπολης, το οποίο είχε εκκενωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι ασθενείς είχαν μεταφερθεί στο γηροκομείο, το οποίο στη συνέχεια εκκενώθηκε και αυτό. Ασθενείς και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Νεάπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, τουλάχιστον 35 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί στην περιοχή. Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι περίπου 10 σπίτια έχουν καεί στον Άγιο Νικόλαο.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τα Κύθηρα, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν πυλώνες της ΔΕΗ. Γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε ο οικισμός Παραδείσι, ένας από τους ομορφότερους της περιοχής.

Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση παραθεριστών από τις παραλίες Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί στη Νεάπολη.

Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου και προσέρχονται ασθενείς με συμπτώματα δύσπνοιας εξ’ αιτίας του καπνού.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου» δήλωσε, νωρίτερα, ο δήμαρχος.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί για την φωτιά.

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα επιχειρεί στην περιοχή.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Σύσκεψη στο δημαρχείο

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τζ.Φιλιππάκος.

Τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοτικό σχολείο Ελίκας, καθώς και τουριστικά καταλύματα στο Μαραθιά είναι ανοιχτά για να φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη.

by Froso Orient

Posted by Froso Orient on Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024