Την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής προβλέπει το «Κεφάλαιο Α» του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης δυο διακριτά κεφάλαια, το «Κεφάλαιο Β» για τη λήψη φορολογικών μέτρων και το «Κεφάλαιο Γ» για τη ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,175 δισ. ευρώ προκύπτουν από τα νέα φορολογικά μέτρα και το  1 δισ. ευρώ από εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο Κεφάλαιο Α, άρθρο 1, κυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) της 12.07.2015.

Στο Κεφάλαιο Β, θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, άρθρο 2, ρυθμίζονται θέματα συντελεστών ΦΠΑ, σε αγαθά και υπηρεσίες, η τροποποίηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος και του ποσοστού προκαταβολής (ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών αυξάνεται από το 26% στο 29%), η ενίσχυση των ποινικών διατάξεων για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση του φόρου πολυτελείας (από 5% έως και 13%) και η κατάργηση της αναστολής των φόρων τηλεοπτικής διαφήμισης, η αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Πλέον ο ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ ορίζεται στο 23%. Στον ΦΠΑ μόνον 40 αγαθά και υπηρεσίες θα υπάγονται πλέον στο μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ μόλις 3 (φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου) στο συντελεστή 6%.

Οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Αυγούστου, εκτός από τα ξενοδοχεία όπου ο ΦΠΑ θα μείνει στο 6% έως και την 1η Οκτωβρίου 2015. Συνολικά από τις αλλαγές στο ΦΠΑ αναμένονται έσοδα 2,39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν το 2015.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν κάνει καμία αναφορά σε περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά στα νησιά του Αιγαίου, αλλά προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%.

«Από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά», σημειώνει η σχετική διάταξη .

Στο άρθρο 3 ρυθμίζονται θέματα για την ΕΛΣΤΑΤ, για τη λειτουργία, τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, εκλογή του Προέδρου και του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και άλλα συναφή θέματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της Αρχής.

Στο Κεφάλαιο Γ, ρυθμίζονται θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Προβλέπονται όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Όπως αναφέρεται από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα από τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προσαρμόζονται σταδιακά και αυξάνονται, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022. Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Ακόμη προβλέπονται, η ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ και η εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν. 4052/2012 και η διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους.

Με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και επιβάλλεται κράτηση 6% στις επικουρικές. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των εσόδων από την αναπροσαρμογή των εισφορών υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπολογίζεται στα 854 εκατ. ευρώ.

Τέλος, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο