Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Αθηνών: Οι εκδηλώσεις που δεν ακυρώνονται

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι εκδηλώσεις που δεν ακυρώνονται

Ελισάβετ Σταμοπούλου Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη και η συναυλία της Ορχήστρας των Νέων της Μεσογείου ακυρώθηκαν, η επετειακή όμως συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η παράσταση «Σονάτα του Σεληνόφωτος» με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα και η έκθεση φωτογραφίας «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», πραγματοποιούνται κανονικά στο […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη και η συναυλία της Ορχήστρας των Νέων της Μεσογείου ακυρώθηκαν, η επετειακή όμως συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η παράσταση «Σονάτα του Σεληνόφωτος» με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα και η έκθεση φωτογραφίας «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», πραγματοποιούνται κανονικά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ενενήντα χρόνια Μίκης Θεοδωράκης


Επετειακό «άρωμα», στις 14 Ιουλίου, θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να παρουσιάζει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Πλατανιάς, Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Χορωδία «Μελωδοί» και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

O σπουδαίος συνθέτης συμπληρώνει τα ενενήντα του χρόνια, με το έργο του να σφραγίζεται από τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Ήχοι, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμοί, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, «μιλούν» ξανά στο κοινό.

«H ελπίδα νικά πάντα όταν έχει κανείς πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω επιστολής του ο Μίκης Θεοδωράκης για την παρούσα κατάσταση. Ο μουσικοσυνθέτης αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Αθηνών ανέφερε ότι αισθάνεται «άβολα» που η μουσική του θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων οι οποίοι «λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ».

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, ο Γιώργος Νταλάρας, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το έργο του «ιστορικό χρέος» και «μαθητεία».

«Τα κλασικά αυτά έργα πρέπει να επαναλαμβάνονται από τους νεότερους και και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η μουσική του Θεοδωράκη γεννά ελπίδα, ενώνει ανθρώπους. Είναι σημαντικό σε μια εποχή που στη χώρα κυριαρχεί η σύγχυση να αναδύεται αυτός ο συμβολισμός», ανέφερε.

Από Σούμπερτ μέχρι…Κραουνάκη

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη καλεί το κοινό σε ένα ανεπάντεχο μουσικό ταξίδι, από τη σκηνή του Ηρωδείου στις 16 Ιουλίου, με τραγούδια από τον κλασικό Σούμπερτ, τον Νίνο Ρότα, τον Πιατσόλα μέχρι τους σύγχρονους έλληνες συνθέτες: Αντύπα, Κραουνάκη, Κορκολή, Ρεμπούτσικα, Σαββόπουλο.

«Τα τραγούδια που θα τραγουδήσω, με συγκινούν, με προκαλούν με τον τρόπο τους με πιάνουν απ’ το χέρι σφιχτά και με οδηγούν σε κόσμους πολύ ιδιαίτερους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη συναυλία η κ. Πρωτοψάλτη.

Τη συναυλία θα πλαισιώνουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η Χορωδία GraduArti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) σε διδασκαλία της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

«Άφησέ με να ’ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!»

Δύο μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής συναντιούνται επί σκηνής Πειραιώς 260 από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουλίου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπνέεται από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και με βαθύ λυρισμό «βρίσκει» την «Ιδανική Γυναίκα με τα Μαύρα», τη Μαρινέλλα.

Τη σκηνοθετική «μπαγκέτα» του καλλιτεχνικού αυτού γεγονότος κρατά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

«Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό»

Συνεχίζεται, επίσης, μέχρι τις 31 Ιουλίου η έκθεση του Βασίλη Βρεττού «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, στην Πειραιώς 260. Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας, στην οποία γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα σκηνοθετούν τον εαυτό τους και ο φωτογραφικός φακός τους απαθανατίζει.

Οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται σε ρόλους – έκπληξη που ξαφνιάζουν, διασκεδάζουν και συγκινούν το θεατή.

Πληροφορίες

Μίκης Θεοδωράκης – ΚΟΑ

14 Ιουλίου
21:00

Διάρκεια
35′ -70′

Τιμές εισιτηρίων
VIP: 30€, 24€
Ζώνη Α: 30€, 24€
Ζώνη Β: 20€, 16€
Ζώνη Γ: 20€, 12€, 15€ (φοιτητικό)
Άνω Διάζωμα: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Μυστικό Τοπίο

Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 2 ώρες

Τιμές εισιτηρίων
VIP: 35€, 28€, Ζώνη Α: 30€, 24€, Ζώνη Β: 25€, 20€, Ζώνη Γ: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό)
Άνω Διάζωμα: 10€, 8€, 5€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Η σονάτα του σεληνόφωτος

Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€ (μειωμένο), 15€ (φοιτητικό,65+), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024