Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με νανοσωματίδια προτείνουν Ιταλοί ερευνητές

Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με νανοσωματίδια προτείνουν Ιταλοί ερευνητές

Ελπίδες, για την οριστική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με την χρήση λιποσωμάτων δίνουν στοιχεία έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, καθώς, ήδη, έχει  επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα, μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας.

Ελπίδες, για την οριστική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με την χρήση λιποσωμάτων δίνουν στοιχεία έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, καθώς, ήδη, έχει επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα, μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας.

Γι’ αυτήν την πολλά υποσχόμενη μελέτη μίλησε ο καθηγητής Bιοχημείας και επικεφαλής του Κέντρου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου «Μπικόκα» του Μιλάνου, Μασιμο Μασερινι, στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2015.

«Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουμε δύο σημαντικά ευρήματα: το ένα είναι οι πλάκες β-αμυλοειδούς, που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και το άλλο είναι η προοδευτική απώλεια μνήμης των ασθενών. Έχουμε εφεύρει ένα είδος νανοσωματιδίων, μεγέθους 120 νανομέτρων, τα λιποσώματα, τα οποία έχουν δύο λειτουργίες: η μία είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες αυτές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και η δεύτερη λειτουργία είναι ότι μπορούν να περάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου. Αυτά τα νανοσωματίδια τα ενέσαμε σε ζώα στα οποία με μεταλλάξεις δημιουργήθηκε ένα μοντέλο νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ζώα αυτά, που ήταν ποντίκια, δεν είχανε μνήμη και ουσιαστικά υπήρχε μίμηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Μετά από τρεις βδομάδες ενέσιμης χορήγησης αυτών των νανοσωματίδιων, παρατηρήσαμε ότι μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η μνήμη των ποντικών. Στα πειραματόζωα αυτά έγιναν συγκεκριμένα τεστ ελέγχου της μνήμης και της συμπεριφοράς», εξήγησε ο Δρ Μασερίνι.

Μάλιστα, υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια και εντός του Ιουλίου θα ιδρυθεί μια εταιρεία spin off, στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο αφού έχουν ήδη βρεθεί Ελβετοί επενδυτές ώστε να προχωρήσουν οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

«Στοχεύουμε στη θεραπεία και όχι απλώς στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση της νόσου δεν είναι τόσο δύσκολη. Ήδη, υπάρχουν απεικονιστικές τεχνικές στην κλινική πράξη, όπως η ΡΕΤ και μαγνητική τομογραφία, όπως και η αλλαγή στην συμπεριφορά του ασθενούς και έτσι, στο 90% των περιπτώσεων η νόσος Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκονται. Το πρόβλημα είναι η θεραπεία και σε αυτό στοχεύουμε. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας και θα χρειαστούν περίπου 4-5 χρόνια για κλινικές μελέτες. Η θεραπεία αυτή θα είναι για προχωρημένου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε στρατηγική και τεχνολογία και για την πρόληψη και για τα πρώιμα στάδια της νόσου» εξήγησε ο Δρ Μασερινι.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024