Πέντε οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι – συνελήφθη ο διακινητής
Στη σύλληψη του Τούρκου που φέρεται ως ο διακινητής της λέμβου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες και βυθίστηκε την Τρίτη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στο Φαρμακονήσι προχώρησε την Τετάρτη το Λιμενικό. Πέντε είναι οι νεκροί του ναυαγίου.
Στη σύλληψη του Τούρκου που φέρεται ως ο διακινητής της λέμβου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες και βυθίστηκε την Τρίτη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στο Φαρμακονήσι προχώρησε την Τετάρτη το Λιμενικό.
Στο μεταξύ, τους πέντε έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 15, ενώ οι έρευνες του Λιμενικού αλλά και των τουρκικών Αρχών συνεχίζονται.
Τις βραδυνές ώρες έγινε γνωστό ότι ανασύρθηκε από σκάφος του Λιμενικού η σορός ακόμη ενός άνδρα. Εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 5 ναυτικά μίλια νότια του Φαρμακονησίου και μεταφέρεται στη Λέρο.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφόρηση από το τουρκικό Κέντρο Επιχειρήσεων, οι διασωθέντες από τουρκική ακταιωρό ανέρχονται σε 11 και όχι σε 13, όπως αρχικά είχε ενημερώσει.
Αλλους δύο διέσωσε πλωτό του ελληνικού Λιμενικού και έξι Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, που τους μετέφερε στη Σάμο.
Εκεί οι τρεις παρελήφθησαν από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκαν στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου. Αλλος ένας αλλοδαπός μεταφέρθηκε με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι του Πυθαγορείου.
Στις έρευνες που συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων συμμετέχουν ναυαγοσωστικό, τρία περιπολικά σκάφη και αεροσκάφος του Λιμενικού, ελικόπτερο της Frontex, καθώς και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος, που είχε αποπλεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης από την περιοχή των Διδύμων Τουρκίας και βυθίστηκε 7 ναυτικά μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, λόγω μηχανικής βλάβης και εισροής υδάτων, επέβαιναν 37-40 άτομα (από τα οποία διασώθηκαν τα 19 και ανασύρθηκαν νεκρά τα τέσσερα).
Στο μεταξύ, στους 527 έφτασαν το πρωί της Τετάρτης οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν σε ελληνικά νησιά κατά το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό διαχειρίστηκε 17 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου και της Κω.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων