Διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ιταλίας
Η Ιταλία έχει αποφασίσει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ο Ματέο Ρέντσι θέλει να προτείνει ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

Η Ιταλία έχει αποφασίσει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ο Ματέο Ρέντσι θέλει να προτείνει ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ.
Όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και ειδικότερα η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, ο Ματτέο Ρέντσι έχει σκοπό να προτείνει, στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, σήμερα στις Βρυξέλλες, την έγκριση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της λιτότητας.
Ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση, πρόσφατα, και ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Όπως διαρρέει από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ρώμη, ο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να στηρίξει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δραστική μείωση της λιτότητας, αλλά επιθυμεί, σε αντάλλαγμα, να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει κάποιες βασικής σημασίας μεταρρυθμίσεις.
Σεβασμός στο ελληνικό δημοψήφισμα
Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η διαμεσολαβητική αυτή προσπάθεια της Ιταλίας έχει συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ρέντσι. Και χθες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι δυο πρωθυπουργοί ανέλυσαν, τηλεφωνικά, το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο δε Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος δήλωσε αμέσως ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις του Ρέντσι για εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανάπτυξη και για να βρεθεί μια λογική λύση στο θέμα της Ελλάδας, γράφει πάντα η Ιλ Μεσσατζέρο.
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, τέλος, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα τονίζει ότι « η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να θέσουν έναν πολιτικό στόχο: να αποφευχθεί η έξοδος της Αθήνας από το Ευρώ με ένα βιώσιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους».
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Deutsche Welle
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442