Με αναφορά στη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, που ζητά από τους Ευρωπαίους γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, λέγοντας πως το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης για μια καλύτερη συμφωνία. Επίσης, κάλεσε το λαό σε ενότητα σημειώνοντας πως τη Δευτέρα δεν θα είμαστε χωρισμένοι.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ, που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε πως αποτελεί δικαίωση των επιλογών της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς η πρόταση των δανειστών δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση.

  • Γενναία ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους

«Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση αυτή του ΔΝΤ δεν παρουσιάστηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις, ούτε διατυπώθηκε στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δανειστές, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως θετικό αποτέλεσμα της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε ότι την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά αν θα κρατήσουμε μια πολιτική αδιεξόδου, αν θα ακολουθήσουμε μία πολιτική που οδηγεί στον αργό θάνατο της οικονομίας, αν θα μειώσουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη, που θα δώσει τέλος στην πενταετή καταστροφή.

Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες με σεβασμό, υπευθυνότητα και ενωμένοι, προσθέτοντας πως ό,τι κι αν γίνει τη Δευτέρα δεν θα είμαστε χωρισμένοι.

«Το ‘όχι’ δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Σας καλώ να πούμε ‘όχι’ στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς, ‘όχι’ στον διχασμό και στην εκστρατεία του φόβου, να αποφασίσετε για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ