
Τσίπρας: Οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν 6 Ιουλίου σε εναρμόνιση με την ψήφο
Η παράταση του προγράμματος εξυπηρετεί τον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην σχετική επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το δημοψήφισμα δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τις 6 Ιουλίου σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων.
Η παράταση του προγράμματος εξυπηρετεί τον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην σχετική επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το δημοψήφισμα δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τις 6 Ιουλίου σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων.
Το κείμενο της επιστολής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών -στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου- για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.
Στις 27 Ιουνίου 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015, το οποίο θα επιτρέψει στους Έλληνες να αποφασίσουν, αν θα δεχθούν ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των παραπάνω διαπραγματεύσεων.
Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε -στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup- αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MFFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
Η απόφαση αυτή -σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε- οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις προτάσεις αυτές, αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, αναγκαίο για να διασφαλισθεί η ιδιοκτησία του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει θα συμβάλλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Β. Κικίλιας: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ισχυρή θαλάσσια πύλη της Β. Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης»
- Συνάντηση αστέρων: Ο Μέσι έκανε δώρο τη φανέλα του στον Μπάτζιο (pic)
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442