Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δραγασάκης: Στενή συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών

Δραγασάκης: Στενή συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δηλώνουν μέσω twitter Γ.Δραγασάκης και Ευκ.Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ. Με το μήνυμα αυτό που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντράγκι δεν «έκλεισε την πόρτα» προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τη στιγμή που αρκετοί σπεύδουν στα ATM από χθες το βράδυ. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» λέει η EKT, που συνεδριάζει την Κυριακή.

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλώνουν μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να του ζητήσουν στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στο διάστημα που μεσολαβεί.

Με το μήνυμα αυτό που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντράγκι δεν «έκλεισε την πόρτα» στα ελληνικά αιτήματα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς σπεύδουν στα ATM από χθες το βράδυ. Διαβεβαιώσεις και από την ΤτΕ ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των τραπεζών με μετρητά.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η λιτή ανακοίνωση (δύο γραμμές) μετά το Eurogroup αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εν ευθέτω χρόνω για να συζητήσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Πληροφορίες απο το Ευρωσύστημα ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Ντράγκι άκουγε και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση έναντι της ελληνικής πλευράς.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση 1/2

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ για το αν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) είναι αύριο, Κυριακή, το πρωί. Θέμα που θα εξετασθεί είναι επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς που θα ισχύσει για τα ενέχυρα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζουν ρευστότητα, με αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ να πιέζουν εδώ και καιρό για αύξηση του κουρέματος σε αυτά (από το σημερινό 30%).

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup που αρνήθηκε να εγκρίνει την παράταση του ελληνικού προγράμματος, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στον Μ.Ντράγκι, αφού αναμένεται να ενισχύσουν τις φωνές των σκληροπυρηνικών μελών της ΕΚΤ -με πρωτεργάτη τον γερμανό Γ.Βάιντμαν της Bundesbank- που ασκούν πιέσεις για διακοπή χρηματοδότησης μέσω ELA.

Ωστόσο, ο Ντράγκι έχει πει ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίζει την χρηματοδότηση των τραπεζών. Το πρόγραμμα τυπικά λήγει στις 30 Ιουνίου. Από την άλλη επίσης πολλές φορές ο Ντράγκι έχει τονίσει ότι δεν θα διακόψει τη ρευστότητα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους της, όρος που πλέον δεν φαίνεται να ισχύει, αν και ο Γ.Βαρουφάκης επιμένει ότι ακόμη προσπαθούμε για συμφωνία της ύστατης στιγμής.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024