Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκλήρη κόντρα για τον Στουρνάρα με πρωταγωνίστρια την Κωνσταντοπούλου

Σκλήρη κόντρα για τον Στουρνάρα με πρωταγωνίστρια την Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «ύποπτη και προκλητική» στάση του διοικητή της ΤτΕ, με αφορμή την αδυναμία του να παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, όπου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «ύποπτη και προκλητική» στάση του διοικητή της ΤτΕ, με αφορμή την αδυναμία του να παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, όπου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

Μετά τη σκληρή αντιαπράθεση, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να διερευνηθεί κατά πόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει την επόμενη εβδομάδα ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

«Η στάση του κ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί παράβαση καθηκόντων με τη σημερινή του ιδιότητα ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όταν στέλνεται με αυτόν τον χονδροειδέστατο τρόπο ένα usb, χωρίς να υπάρχει η εκτύπωση του και ο συντάκτης του αρνείται να εμφανιστεί στη Βουλή, τότε είναι αναπόδραστα τα συμπεράσματα, και αποτελεί ύποπτη η στάση του σε αυτή τη κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε:

«Ευθέως σας λέω ότι θεωρώ προκλητική τη στάση του κ. Στουρνάρα, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσέλθει στη Βουλή κατά τον προσήκοντα τρόπο για να υποβάλει την έκθεση και αρνείται μετερχόμενος προσχήματα να εμφανιστεί. Ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε ευθεία υπονομευτική παρέμβαση και όχι υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή του, εκτιμώντας πως πως αρνείται σκοπίμως να προσέλθει επικαλούμενος υποχρεώσεις που δεν τις εξειδικεύει, με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο που συμφώνησε ζήτησε να διασφαλιστεί η παρουσία του στην Επιτροπή άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Συμφωνώ με την πρόεδρο της Βουλής. Ναι άμεσα να έρθει ο κ. Στουρνάρας. Χειροπόδαρα να τον δέσουνε. Πώς τολμά να φέρεται έτσι κατά της προέδρου της Βουλής; Χειροπόδαρα, σιδεροδέσμιο να τον φέρουμε και από πίσω ο φρούραρχος να τον μαστιγώνει. Πώς τολμά να κάνει τέτοια πράγματα. Πραγματικά εγώ είμαι μαζί σας. Ρωτήστε όμως και την κυβέρνηση αν παρέλαβε το ίδιο στικάκι και γιατί δεν αντέδρασε;», αντέτεινε με σαφή ειρωνεία ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ αποστάσεις από την στάση της κ. Κωνσταντοπούλου κράτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας και Μάκης Μπαλαούρας.

Ειδικότερα ο κ. Μπαλάφας ζήτησε να πληροφορηθεί αναλυτικά και λεπτομερώς για τους λόγους που πρέπει να έρθει στη Βουλή πιο γρήγορα από τις ημερομηνίες που έχει δηλώσει ότι μπορεί ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να διαμορφώσει άποψη, ενώ ο κ. Μπαλαούρας σημείωσε ότι «δεν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να ικανοποιεί πάντα τις απαιτήσεις της Βουλής» υποστηρίζοντας την προσαγωγή του κεντρικού τραπεζίτη στη Βουλή στις ημερομηνίες που εκείνος έχει δηλώσει.

Έντονη ήταν και η αντίδραση και του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα διαπόμπευσης του κ. Στουρνάρα. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα με ανάγκαζε κάποιος να υπερασπιστώ τον κ. Στουρνάρα, εξαιτίας του οποίου εγώ διαγράφηκα από το κόμμα μου. Θεωρείτε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα είναι ώρα να διαπομπεύσουμε τον κ. Στουρνάρα; Αυτή τη στιγμή που τον χρειαζόμαστε λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον κ. Ντράγκι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Η ένταση κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίοςμίλησε για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής στερείται σοβαρότητας, ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής είπε:

«Αν έχετε τα κότσια να πείτε στην κυβέρνηση να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Εμείς ως ΚΚΕ αυτό λέμε».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέτεινε πως «είναι να απορεί κανείς με την στάση σας για το χρέος», αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΚΚΕ.

«Ο ρόλος που παίζει το ΚΚΕ είναι αδιαπραγμάτευτος. Εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή χρέους και αν έχετε τα κότσια να πείτε στην κυβέρνηση να το κάνει. Αφήστε την προβοκάτσια. Το καταλάβατε;», της απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτός μικροφώνου φώναξε «σαν δεν ντρέπεστε καθόλου».

«Δεν έχετε το λόγο» είπε η Πρόεδρος της Βουλής με τον βουλευτή του ΚΚΕ να της απαντά πως «σιγά, μην μας κάνεις ντα», κάτω από τις επευφημίες των «γαλάζιων» βουλευτών. «Μπράβο, σας υπερασπίζεται τώρα και η ΝΔ», ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να ανταπαντά: «Άντε από εδώ που έχετε γίνει ο εισαγγελέας των πάντων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «τοποτηρητή των δανειστών», του καταλόγισε ότι «οδήγησε τη χώρα πλασματικά στο ευρώ» και πρόσθεσε ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κριτσωτάκης έκανε λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια από κάποιους για τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Δεν ξεχνώ τη φράση forget it Gianis. Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί το επαίσχυντο χρέος και να εξασφαλίσουν επιζήμιες αποφάσεις», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη προς την πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει αδυναμία να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο σημειώνει ότι μετά τις 6 Ιουλίου είναι στη διάθεση της Βουλής για να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024