Ένα έγγραφο που θα περιγράφει την άποψη των τριών θεσμών επί ενός σχεδίου σκοπιμότητας θα εξετάσει το Eurogroup, που ξεκίνησε και μπορεί να εξελιχθεί σε μαραθώνιο.

H πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να αναθεωρήσει τις ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα τέλη του 2016, αν βρεθούν ισοδύναμες πηγές εσόδων και επεκτείνει την καταληκτική ημερομηνία για κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν με το
συγκεκριμένο σχέδιο για την άποψη τους για το τι θα μπορούσε να
αποτελέσει μια πρόταση συμφωνίας.

Πληροφορίες θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εξετάζουν και δεύτερο έγγραφο προερχόμενο από την Αθήνα, που ουσιαστικά βασίζεται στις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν τη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Καθημερινή στο Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με κάποιους από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους που θα αναγκαστούν να μετέχουν σε διαπραγματεύσεις με αρκετά τεχνικά στοιχεία, κάτι που ήθελαν να αποφύγουν. Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που το χθεσινό Eurogroup διακόπηκε και αναβλήθηκε για σήμερα.

Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε ότι τα δύο κείμενα έχουν μικρές διαφορές και σίγουρα όχι τέτοιες που να δικαιολογούν μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου των δανειστών

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο στόχος είναι 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016, 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018

Αλλαγές στον ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου με στόχο αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) – Θα έχει τρείς συντελεστές: βασικός 23% στον οποίο θα ενταχθούν εστίαση, ξενοδοχεία, 13% στα βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και νερό και 6% για τα φάρμακα βιβλία και θέατρα

Πιο αυστηρές οι εξαιρέσεις για τους αγρότες

Αύξηση φόρου από 26% στο 28% στις επιχειρήσεις και προκαταβολής φόρου στο 100% μέχρι το τέλος του 2016

Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ντήζελ για τους αγρότες

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση κατά 50% στις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης

Σταθερά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016, μετά και την πιθανή αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών

Για τις πρόωρες συντάξεις σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ως το 2022

Σταδιακή απόσυρση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τέλος του 2019 (αντί του 2017 που ήταν η αρχική πρόταση). Οι περικοπές θα αρχίσουν από 20% των δικαιούχων με τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης

Πάγωμα των ορίων δαπανών για τις εγγυημένες επικουρικές συντάξεις στα φετινά επίπεδα, αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείματος

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων από 4 στο 6% για την ιατροφαραμακευτική περίθαλψη και επέκταση της εισφοράς και στις επικουρικές

Απόσυρση όλων των εξαιρέσεων με κρατική χρηματοδότηση και εναρμονισμός των κανόνων με τις εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015

Μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Ζητείται επίσης νέα φάση αλλαγών στο Ασφαλιστικό με νομοθέτηση ως 31 Οκτωβρίου του 2015 για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Μετά από αναλογιστική μελέτη θα νομοθετηθούν:

  • Συγκεκριμένες παραμετρικές βελτιώσεις για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων.
  • Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων για τις βασικές εισφορές και τις παροχές.
  • Εναρμόνιση και των εισφορών του ΟΓΑ, εφόσον δεν συγχωνευθεί με άλλα Ταμεία.
  • Συγχώνευση Ταμείων ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
  • Η κυβέρνηση καλείται να λάβει όλα τα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμίσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012.

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup θα εισαχθεί και έγγραφο σκοπιμότητας προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι και πριν λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές αποσαφήνιζαν πως η Ελλάδα δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το Eurogroup θα ενημερωθεί μόνον για τις προτάσεις των θεσμών.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επί συγκεκριμένου εγγράφου.

«Αν δεν συμφωνήσουμε στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα ενδεχόμενα», είπε και έθεσε ως τελική προθεσμία την Κυριακή, λέγοντας πως κάθε λεπτό που περνά δυσκολεύει η κατάσταση.

«Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρα της», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο MNI έκαναν λόγο για ενδεχόμενο Eurogroup το Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας