Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλεπάλληλες επαφές σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Αλλεπάλληλες επαφές σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά και το βλέμμα διεθνώς να είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup. Συμφωνία έναντι λύσης για το χρέος, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου.

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά και το βλέμμα διεθνώς να είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να προσέρχεται με δημοσιονομικά μέτρα που προσεγγίζουν τις θέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, διεκδικώντας ωστόσο την άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το μπαράζ επαφών, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 11:45.

Εν συνεχεία, στις 12:00, η σύσκεψη θα διευρυνθεί με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του μελους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις 19:30, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 20:00.

Της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup (στις 13:30), κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των θεσμών επί της ελληνικης αντιπρότασης.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τις νέες ελληνικές προτάσεις τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για τις επικοινωνίες του αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για περισσότερες από πέντε ώρες την Κυριακή. Επί τάπητος βρέθηκε η αντιπρόταση που έχει καταρτίσει η Αθήνα.

Στη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά. Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας τόνισε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το κυβερνητικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Εμείς πάμε για συμφωνία», στο ερώτημα εάν θα υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, δήλωσε ότι είναι πάντα αισιόδοξος.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024