Για όλα φταίει το φοινικέλαιο: Η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ άνοιξε πόλεμο με μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, προτείνοντας απομάκρυνση από την πραλίνα φουντουκιού (συγκεκριμένα τη Nutella) για… να σωθούν τα δάση.

Το σκεπτικό της υπουργού δεν είναι καινούριο στους κύκλους των οικολόγων, αλλά προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ferrero που επισήμανε την περιβολλαντικά υπεύθυνη πρακτική της.

Μιλώντας σε εκπομπή του γαλλικού Canal+, η Ρουαγιάλ συζητούσε για θέματα της αρμοδιότητάς της και είχε μερικές προτάσεις για το πώς μπορεί να σωθεί ο πλανήτης.

Η υπουργός ανέφερε πως «για παράδειγμα, πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε Nutella». Για την παραγωγή της, εξήγησε, χρησιμοποιείται φοινικέλαιο, η υψηλή ζήτηση για το οποίο έχει ευνοήσει τις καλλιέργειες φοίνικα έναντι άλλων ειδών επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα της καταστροφής των δασών -επιχείρημα που είναι διαδεδομένο εδώ και καιρό.

Αντί του φοινικελαίου, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται άλλες πρώτες ύλες για την πραλίνα, ανέφερε η Ρουαγιάλ.

Το εάν η Ρουαγιάλ χρησιμοποιήσε ονομαστικά τη Nutella ως παράδειγμα επειδή είναι συνώνυμο της πραλίνας φουντουκιού στην γαλλική αγορά ή επειδή συγκεκριμένα εκείνη χρησιμοποιεί περισσότερο φοινικέλαιο δεν είναι σαφές.

Η Ferrero πάντως, η οποία παράγει την Nutella, έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην Ρουαγιάλ, η ανακοίνωσε τόνιζε πως η επιχείρηση «υποβάλλεται σε σειρά κανονισμών σχετικά με το φοινικέλαιο» και ότι οι καλλιέργειες φοίνικα «μπορούν να προωθηθούν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr